Chleb bez wyrabiania

5 (179 ocen)

Wspaniały, chrupiący, prawdziwy chlebek żytnio - pszenny! Nie wymaga długiego wyrabiania ciasta, w sam raz do smalczyku ze skwarkami ;) choć na ciepło szybko znika bez dodatków. UWAGA!!! 3 dni wcześniej robimy zakwas!!!

Składniki:

  • 1.Zakwas robimy 3 dni wcześniej:
    100 ml ciepłej wody
    2 czubate łyżki mąki żytniej
    Mieszamy w słoiku i stawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni ( codziennie dosypujemy 1 łyżkę mąki i 50 ml letnie wody i mieszamy). Po 3 dniach zakwas powinien urosnąć i jest gotowy do wypieku chleba. Taki zakwas można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie!
    2. Ciasto:
    6 szkl.mąki żytniej
    2 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. zakwasu
    pół małej kostki drożdży
    2 płaskie łyżki soli
    1 l ciepłej wody
    olej do wysmarowania blaszek
    ewentualnie otręby do wysypania formy i słonecznik jako dodatek do ciasta
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę wsypać do miski, dodać zakwas, sól, wodę i drożdże rozpuszczone w wodzie. Wymieszać wszystkie składniki (jeśli ktoś ma chęć może chwilę wyrobić ciasto, a wtedy lepiej urośnie), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
    2. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych blaszek (2 keksówki), posmarować wodą, poczekać ok. 15 min aż wyrośnie.
    3. Chleb pieczemy 1 godzinę w temp. 200 st.C bez termoobiegu.
    4. Po wyjęciu gorący chleb smarujemy xdelikatnie wodą, aby skorka była jeszcze smaczniejsza!

Porady

Można upiec chleb w dużej blaszce, ale radzę go wówczas jednak podzielić na dwie części. Świetnie smakuje z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować