Chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać wodę i olej, drożdże, sól i cukier i wymieszać. Nastepnie wsypać mąkę, za pomocą łyżki wymieszać składniki. Miskę z ciastem zakryć ściereczką bawełniana i wstawić ją do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, szybko zagnieść ciasto ( na tym etapie mozna dodac np. slonecznik) posypać mąką. Uformować bochenek i na obficie wysypana mąką misce zostawić do wyrośnięcia (inna niz w tej co wyrastało w lodówce) przykryty ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
2.Naczynie żaroodporne ( u mnie prostokątne okolo 4 l) razem z pokrywką wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 220 stopni okolo 40 mi. Po tym czasie wyjąć z piekarnika UWAGA GORACE przełożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut. Potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut w 190C. Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce. popsikać wodą i przykryć bawełnianą ściereczką
Porady
Na koniec skropic odrobina wody i zostawić do wystygnięcia pod ściereczką
Komentarze