Chleb bez wyrabiania

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Pyszny domowy chlebek wypiekany w naczyniu żaroodpornym

  • 60 min

Składniki:

  • 750 g mąki typ 650
    25 g świeżych drożdży
    2szkl cieplej wody
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać wodę i olej, drożdże, sól i cukier i wymieszać. Nastepnie wsypać mąkę, za pomocą łyżki wymieszać składniki. Miskę z ciastem zakryć ściereczką bawełniana i wstawić ją do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, szybko zagnieść ciasto ( na tym etapie mozna dodac np. slonecznik) posypać mąką. Uformować bochenek i na obficie wysypana mąką misce zostawić do wyrośnięcia (inna niz w tej co wyrastało w lodówce) przykryty ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
  • 2. Naczynie żaroodporne ( u mnie prostokątne okolo 4 l) razem z pokrywką wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 220 stopni okolo 40 mi. Po tym czasie wyjąć z piekarnika UWAGA GORACE przełożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut. Potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut w 190C. Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce. popsikać wodą i przykryć bawełnianą ściereczką

Porady

Na koniec skropic odrobina wody i zostawić do wystygnięcia pod ściereczką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować