Chałka żyrafa

5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjna lekko słodka chałka w nowym kolorowym wydaniu. Maluchy będą zachwycone!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 450 g mąki
    15 g świeżych drożdży
    75 g cukru
    200 ml ciepłego mleka
    75 g masła
    1 jajko
    duża szczypta soli
    2 + 1 łyżki kakao
    szczypta kurkumy
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chałka żyrafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami mleka. Przykryć i odstawić na 10 minut.
  • 2. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać z solą, dodać cukier, jajko, resztę mleka oraz zaczyn drożdżowy. Lekko wyrobić. Dodać masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
  • 3. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połówki dodać szczyptę kurkumy i wyrobić. Włożyć do oddzielnej miseczki. Drugą połówkę jeszcze raz podzielić na pół. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżkę mleka, a do drugiej 1 łyżkę kakao i 1 łyżkę mleka. Każdą część wyrobić osobno i odłożyć do miseczek. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie, każdy kolor podzielić na 7 części. Każdy kawałeczek ciasta uformować w wałeczek długości keksówki, w której będziemy piec chałkę. Wałeczki żółte i ciemno brązowe lekko rozwałkować. Wałeczek jasno brązowy zawinąć w ciemne ciasto, a następnie w żółte. Tak przygotowane ciasto ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
  • 5. Piec w 180 st. C przez 35-45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło w środku. Studzić na kratce.

Porady

Jeśli mamy wąską keksówkę najleiej układać warstwami 2-3-2 wałeczki. Jeśli mamy szerszą ciasto możemy podzielić na 6 części i ułożyć w dwóch warstwach po 3 wałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować