Zemsta Teściowej

  • wyświetlono: 3891 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nazwa dziwna, ale ciasto pyszne. Nie za słodkie, lekko kwaskowe wiśnie i delikatna beza.

  • 8 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
160 g masła zimnego
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szklanki płatków migdałowych

Frużelina wiśniowa:
500 g wiśni świeżych lub mrożonych bez pestek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowy:
330 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Zemsta Teściowej

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część wyłożyć na dnie. Piec 30-35 minut w 160 st. C. Ostudzić
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, a na koniec sok z cytryny. Drugą część ciasta wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Piec 30-35 minut w 160 st. C. Ostudzić
  • 2. Mrożone wiśnie wsypać do garnuszka, przykryć pokrywką i podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać, aż owoce się rozmrożą. Do wiśni wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Zagotować. Odlać trochę soku z wiśni i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać do wiśni i dokładnie wymieszać. Zagotować. Ostudzić.
  • 3. Do schłodzonej śmietany dodać serek mascarpone i miksować aż powstanie gęsty jednolity krem. Dodać cukier puder i krótko miksować.
  • 4. Pierwszy blat ciasta bez bezy ułożyć w formie. wyłożyć frużelinę wiśniową i krem śmietankowy. Przykryć blatem ciasta z bezą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Frużelinę można zrobić również na wiśniach z kompotu, ale będzie miała mniej intensywny smak.
Wstawiając ciasto do lodówki należy je szczelnie przykryć żeby beza nie złapała wilgoci bo zmięknie i straci swoją "chrupkość".

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoWiśnieTorcik urodzinowy

Komentarze

Podobne przepisy

:) Usmiech teściowej:)

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw....

Czasem mówie na nie usmiech tesciowej...

Ciasto z zębami - Halloween

Dodane przez: Paulina Nosek

Ciasto z zębami - Halloween

Strrrraszne ciasto - Zemsta stomatologa!...

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

Przekładaniec

Dodane przez: RedakcjaPP

Przekładaniec

To popisowe ciasto mojej teściowej....

sernik na zimno

Dodane przez: katarzynagotuje

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Przepis podawany na skype od Teściowej.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Kilimandżaro"

Ten przepis dostałam od teściowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE