Zemsta Teściowej

4.48 (186 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nazwa dziwna, ale ciasto pyszne. Nie za słodkie, lekko kwaskowe wiśnie i delikatna beza.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    160 g masła zimnego
    2 łyżki cukru pudru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 szklanki płatków migdałowych

    Frużelina wiśniowa:
    500 g wiśni świeżych lub mrożonych bez pestek
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem śmietankowy:
    330 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
    250 g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Zemsta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część wyłożyć na dnie. Piec 30-35 minut w 160 st. C. Ostudzić
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, a na koniec sok z cytryny. Drugą część ciasta wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Piec 30-35 minut w 160 st. C. Ostudzić
  • 2. Mrożone wiśnie wsypać do garnuszka, przykryć pokrywką i podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać, aż owoce się rozmrożą. Do wiśni wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Zagotować. Odlać trochę soku z wiśni i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać do wiśni i dokładnie wymieszać. Zagotować. Ostudzić.
  • 3. Do schłodzonej śmietany dodać serek mascarpone i miksować aż powstanie gęsty jednolity krem. Dodać cukier puder i krótko miksować.
  • 4. Pierwszy blat ciasta bez bezy ułożyć w formie. wyłożyć frużelinę wiśniową i krem śmietankowy. Przykryć blatem ciasta z bezą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Frużelinę można zrobić również na wiśniach z kompotu, ale będzie miała mniej intensywny smak. Wstawiając ciasto do lodówki należy je szczelnie przykryć żeby beza nie złapała wilgoci bo zmięknie i straci swoją "chrupkość".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować