Bułki drożdżowe " stokrotki " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilkanaście bułek.
Nadzienie.
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w małe cząstki.
Jabłka wymieszać z cukrem i prażyć na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek, przestudzić.
Ciasto.
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem.
Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, formujemy placki na grubość około 1,5 cm.
Na środku przy pomocy szklanki robimy wgłębienie, wypełniamy je masą jabłkową.
Naokoło nadzienia nożem robimy 1 cm nacięcia.
Potem po dwa nacięcia skręcamy do siebie i łączymy.
Tak robimy z wszystkimi nacięciami.
2.Gotowe kwiaty za pomocą szerokiej szpatułki delikatnie przenosimy na blaszkę z papierem.
Przykrywamy ściereczką aby nie obeschły.
Nastawiamy piekarnik na 180 C.
Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
Ciasto samo w sobie nie jest tak słodki więc po upieczeniu bułki suto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze