Zakręcone bułki drożdżowe z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
2.Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, mleko w proszku, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 12 – 14 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 10 cm x 20 cm i ponacinać pod skosem w odstępach 1 cm.
4.Ciasto zwinąć najpierw w rulon.
5.Potem zawijać wokół jednego końca tworząc okrągłą bułeczkę.
6.Bułeczki posmarować rozmąconym żółtkiem i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając aby zachować odstępny. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze