Bułeczki - ślimaczki (nocne)

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Prosty sposob na pyszne domowe buleczki

  • 3 godz.

Składniki:

  • .450 gr maki pszennej
    .25 gr drozdzy swiezych
    .50 gr masla ( sklarowane,zimne )
    .1 szklanka mleka
    .1 lyzeczka soli
    .1 lyzeczka cukru
    .2 jajka
    . 2 lyzki ziaren sezamowych + do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki - ślimaczki (nocne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn z drozdzy 1/3 szklanki cieplego mleka cukru-odstawiamy.
  • 2. Do miski przesiewamy make ,dodajemy sol,sezam i mieszamy.
  • 3. W mace robimy dolek,wlewamy zaczyn ,1 jajko ,pozostale mleko i maslo-zagniatamy dosc scisle ciasto.
  • 4. Ciasto przekladamy do miski okrywamy folia spozywcza potem sciereczka i wstawiamy do lodowki na cala noc.
  • 5. Wyrosniete ciasto przekladamy na deske wyrabiamy i formujemy dowolne ksztalty buleczek ( u mnie slimaczki )
  • 6. Forme wykladamy papierem do pieczemia,ukladamy buleczki i czekamy 15 min.
  • 7. Po tym czasie smarujemy buleczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem.
  • 8. Pieczemy w temp.180st C przez 25 min
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować