Biszkopt
.6 jajek
.1/2 szklanki zmielonych na maczke migdalow i orzechow
.1 szklanka pokruszonych ciasteczek ( moga byc jakiekolwiek )
.1/ szklanka potluczonych orzechow ( drobne kawaleczki )
.1 szklanka cukru
.1/3 szklanki oleju roslinnego
.czekolada twarda ,gorzka ( 200 gr )
.2 lyzki rumu
.1/2 sloiczka dzemu wisniowego z owocami
.truskawki i posypka do dekoracji
Krem czekoladowy "ganache"
Sposób przygotowania przepisu:
Tort czekoladowo-orzechowy
1.
Tortownice o sred.24 cm ,smarujemy maslem i calosc wykladamy papierem do pieczenia ( papier wystaje ponad brzeg tortownicy ).
2.
Czekolade scieramy na drobnej tarce lub mielimy w blenderze.
3.
Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli,dodajemy nastepnie powoli cukier.
Zoltka ucieramy z pozostalym cukrem i dodajemy do bialek ubijamy az masa bedzie dosc sztywna,potem dodajemy strumieniem olej i rum.
4.
Odkladamy mikser,do masy biszkoptowej dodajemy kolejno,proszek migdalowo-orzechowy,pokruszone ciasteczka,orzechy ,czekolade i to delikatnie mieszamy lyzka.
Ciasto wylewamy do tortownicy.
5.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170stC przez 40 min ( sprawdzamy patyczkiem )
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
6.
Wystudzone przekrawamy na pol,smarujemy najpierw drzemem,potem nakladamy cienka warstwe kremu,przykrywamy druga polowa ciasta i wykladamy na to pozostaly krem ,smarujemy tez boki.
7.
Dekorujemy truskawkami,posypka czekoladowa ,nie moze tez zabraknac swiezej miety.
8.
Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze