Przepis pochodzi z książki "Britain's favourite food", którą otrzymałam od przyjaciółki zza wielkiej wody. Bruschetta to świetna propozycja na wieczory ze znajomymi. Polecam :)
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- duża wiejska bagietka: 1 sztuka
- czosnek do smaku ząbki: 4 sztuki
- masło niesolone: 2 łyżki
- świeża bazylia posiekana: 1 łyżka
- pomidory sparzone: 4 sztuki
- koncenrat pomidorowy: 1 łyżka
- czarne oliwki bez pestek: 4 sztuki
- mozzarella w kulce: 55 gramów
- sól, pieprz: 1 szczypta
- świeża bazylia - liście: 8 sztuk
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzej piekarnik, pieczywo przekrój na 8 równych części. Lekko podpiecz je w piekarniku. Masło utrzyj z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną bazylią, posmaruj nim podpieczone pieczywo. Wyparzone pomidory pokrój w kostkę, podsmaż je z koncentratem na łyżce oliwy i dopraw solą i pieprzem (ja dodatkowo dodałam czosnek i bazylię). Teraz pomidory wyłóż na pieczywo. Na każdej części połóż połowę oliwki i plasterek mozzarelli. Podpiecz 1-2 min w piekarniku na górnej półce aż ser się rozpuści. Udekoruj bazylią, smacznego!
Ja dodatkowo dodalłam po plasterku kiełbasy chorizo.
Komentarze