Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie samym mięsem człowiek żyje, warto czasami poszukać pysznych i lekkich wegetariańskich rozwiązań ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości)
    200g zielonej soczewicy
    3 średniej wielkości marchewki
    1 nieduża cukinia
    średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    około 150g sera żółtego
    masło do smażenia
    pieprz, sól
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła i podsmażamy czosnek i cebulę.
    Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też ugotowaną soczewicę.
    Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser.
  • 2. Z papryk odcinamy kapelusze i wyjmujemy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Porady

Najlepiej upiec je wieczorem i podawać na drugi dzień, odgrzewając w piekarniku. Według mnie są najsmaczniejsze właśnie wtedy, gdy farsz dodatkowo przejdzie zapachem pieczonej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować