Papryka faszerowana ryżem, mięsem i warzywami

4.5 (151 ocen)

Przepis na smaczne papryki faszerowane. Nadają się zarówno na obiad, jak i kolację.

Składniki:


  • 6 czerwonych papryk
    100 g ryżu parboiled
    400 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    150 g pieczarek
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    70 g tartego sera np. Gouda
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    czerwona czubryca,zioła prowansalskie,sól,pieprz do smaku
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryki odciąć górną część, aby uzyskać "kapelusz" i
    usunąć gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu
    na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
    oleju. Marchewkę,pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych
    oczkach.Następnie z mięsem mielonym dodać do cebuli i poddusić.
    Fasolę i kukurydzę odcedzić.
  • 2. Wszystko wymieszać z ugotowanym ryżem, serem,natką pietruszki, doprawić do smaku.
  • 3. Każdą paprykę napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym
    wysmarowanym margaryną
  • Papryka faszerowana ryżem, mięsem i warzywami 4. Wstawić na 50 minut do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Porady

Rada: paprykę można podawać np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować