Papryka faszerowana ryżem, mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryki odciąć górną część, aby uzyskać "kapelusz" i
usunąć gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu
na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
oleju. Marchewkę,pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach.Następnie z mięsem mielonym dodać do cebuli i poddusić.
Fasolę i kukurydzę odcedzić.
2.Wszystko wymieszać z ugotowanym ryżem, serem,natką pietruszki, doprawić do smaku.
3.Każdą paprykę napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym margaryną
4.Wstawić na 50 minut do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Porady
Rada: paprykę można podawać np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Komentarze