Barszcz ukraiński z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki dokładnie wyszorować, obrać.
Włoszczyznę i ziemniaki obrać i opłukać.
Połowę buraczków, marchewki, pietruszki i selera pokroić w większe kawałki, dodać pora, zalać wodą (1,5 litra) i ugotować wywar, posolić. Wygotowane warzywa wyjąć.
Pozostałe buraczki i włoszczyznę pokroić w słupki, wrzucić do wywaru i gotować na małym ogniu.
Fasolkę szparagową ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę posiekać.
Do półmiękkich buraczków i włoszczyzny dodać ziemniaki, a po kilku minutach gotowania dodać fasolkę szparagową i kapustę.
Gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, roztrzepać ze śmietaną, całość zahartować i dodać do zupy, zagotować.
Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Komentarze