Barszcz ukraiński z fasolką szparagową

4.96 (175 ocen)

Uwielbiam barszcz ukraiński, a z fasolką szparagową smakuje mi jeszcze bardziej niż tradycyjny

Składniki:

  • 40 dag buraków
    20 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek korzenia selera, kawałek pora)
    15 dag włoskiej kapusty
    30 dag ziemniaków
    20 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    ½ szklanki śmietany 18%
    łyżka mąki
    sól
    cukier
    kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.96 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Buraczki

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie wyszorować, obrać.
    Włoszczyznę i ziemniaki obrać i opłukać.
    Połowę buraczków, marchewki, pietruszki i selera pokroić w większe kawałki, dodać pora, zalać wodą (1,5 litra) i ugotować wywar, posolić. Wygotowane warzywa wyjąć.
    Pozostałe buraczki i włoszczyznę pokroić w słupki, wrzucić do wywaru i gotować na małym ogniu.
    Fasolkę szparagową ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
    Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę posiekać.
    Do półmiękkich buraczków i włoszczyzny dodać ziemniaki, a po kilku minutach gotowania dodać fasolkę szparagową i kapustę.
    Gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości.
    Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, roztrzepać ze śmietaną, całość zahartować i dodać do zupy, zagotować.
    Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasolka szparagowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować