Przepyszna babka drożdżowo-czekoladowa oblana czekoladą stanowi idealne połączenie dwóch smaków i zapachów, które każdy z nas pamięta z dzieciństwa i z chęcią do nich powraca.
Babka potrójnie czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Przygotuj białe ciasto
2.Białą czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
3.Utrzyj trzepaczką żółtka z cukrem. Dodaj powoli roztopioną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj.
4.*Czarne ciasto przygotuj tak jak ciasto białe, rozpuszczając mleczną i gorzką czekoladę wraz z masłem.
5.Po 20 minutach przełóż ciasta do dwóch małych foremek lub jednej dużej. Najpierw nałóż białe ciasto, następnie na środek nałóż czarne ciasto. Odstaw na kolejne 10 minut.
6.Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C (z termoobiegiem) przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka. (Jeżeli pieczesz w jednej większej blaszce podwyższ temperaturę i wydłuż czas pieczenia.)
7.Ciasto udekoruj czekoladą (mleczną, gorzką lub białą) rozpuszczoną w śmietanie kremówce.
Smacznego!
8.Dodaj sól, rozczyn drożdżowy, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i aromat, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.
9.Rozkrusz drożdże w letnim mleku. Odstaw na bok w ciepłe miejsce.
Komentarze