Arabskie naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wlewam letnie mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę odstawiam na około 10 minut.
Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam rózgą (można użyć miksera), tak żeby nie było grudek mąki. Następnie nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.
Farsz:
Naleśniki można nadziać dowolnie, może to być bita śmietana, bita śmietana z serkiem mascarpone, lub twaróg z serkiem homogenizowanym.
Do środka wrzuciłam owoce pokrojone na mniejsze kawałki – truskawki i borówki, następnie z woreczka cukierniczego napełniłam twarogiem.
Smażenie naleśników:
Patelnię smaruję olejem (użyłam do tego pędzelka), i na rozgrzaną patelnię nakładam około 3 łyżek ciasta. Naleśniki smażę na małym płomieniu, tak żeby spód był lekko brązowy a góra sucha, naleśników nie przewracam na drugą stronę.
Po usmażeniu naleśnika, patelnię ponownie smaruję olejem.
Usmażony, ciepły naleśnik sklejam tak, aby powstał rożek.
Komentarze