Naleśniki "Arabskie"-ataif z owocami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na ATAIF – pyszne, małe placuszki/naleśniki ze słodkim nadzieniem.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna – 1 szkl
    mąka pełnoziarnista – 0,5 skl
    świeże drożdże – 13 g
    cukier – 1 lyżka
    mleko tluste – ok. 200 ml
    woda – ok. 180 ml

    Farsz według uznania bita śmietana lub twaróg i owoce
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Bita śmietana

Naleśniki "arabskie"-ataif z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut.
    Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
    Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka.

    Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni.
    Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ).

    Schłodzone składamy sklejając jak pierożki.

    Naleśniki można nadziać dowolnie, może to być bita śmietana, bita śmietana z serkiem mascarpone, lub twaróg z serkiem homogenizowanym.
    Do środka wrzuciłam owoce pokrojone na mniejsze kawałki – truskawki i mandarynki, następnie z woreczka cukierniczego napełniłam twarogiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować