Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i białą polewą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne wilgotne, puszyste i wysokie ciasto marchewkowe: idealne na deser i małe słodkie co nie co ;)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    2 szklanki startej marchewki ( ok 5 sztuk większej marchewki)
    2 szklanki mąki (ja użyłam pszennej tortowej)
    4 jajka
    kilka łyżeczek wiórek kokosowych
    pół szklanki mleka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii (lub cukru wanilinowego)
    1 łyzeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon zamiast przyprawy do piernika lub można pominąć)
    pół łyżeczki soli
    BIAŁA POLEWA:
    150 g serka mascarpone
    3 łyżki miodu
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i białą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozlewamy masę 1. Zaczynam od zalania wiórków mlekiem w małej miseczce, odkładam je na bok by sobie namiękły a ja w tym czasie spokojnie zabieram się za ciasto. Można to też zrobić wcześniej by mleko przeszło bardziej aromatem kokosa.
    Na początku przygotowuję marchewkę poprzez starcie jej na tarce na drobnych oczkach. Następnie przygotowuję produkty sypkie czyli do jednej miski wsypuje mąkę,sól, proszek do pieczenia, sodę , przyprawę do piernika, cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy), Teraz nastawiam piekarnik na 150 stopni i zabieram się za ciasto.
    Jajka ucieram z cukrem (można użyć miksera ale ja wszystkie składniki łączyłam silikonową trzepaczką), dodaję powoli olej i ucieram na jednolitą masę, dodaję mleko z wiórkami, ciągle mieszając masę. Gdy powstanie nam jednolita masa stopniowo dodajemy mąkę ze zmieszanymi składnikami. Nasze ciasto powinno być gęste. Teraz dodaję marchewkę, jeżeli ma bardzo dużo soku to usuwamy jego nadmiar, jeżeli nie dodajemy całość, wrzucamy orzechy włoskie do masy, znowu mieszamy.
    Tak przygotowaną masę rozlewamy dowysmarowanej blaszki lub tortownicy. Ja użyłam także foremek na muffinki,ponieważ zostało mi trochę masy i chciałam ją wykorzystać. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 35 minut, oczywiście patyczkiem sprawdzamy stan upieczenia ciasta. Gdy ciasto się piecze robię polewę. Łączę ze sobą składniki i je ucieram, wkładam do lodówki by się krem schłodził, a tak przygotowaną polewę smarujemy już wystudzone ciasto. Muffinki posypałam cukrem pudrem dla urozmaicenia.

Porady

Ciasto można podać w formie tortu. wystaczy upiec je w tortownicyprzekroic na pół po wystygnięciu i przełozyć naszą białą polewą, na wierzchu posypać cukier puder i udekorować orzechami włoskimi z miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mascarpone Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować