Zapiekanka mięsna z warzywami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasza gryczana:
do garnka wrzucamy masło i podgrzewamy, dodajemy mąkę pszenną i zmieloną kaszę gryczaną i zalewamy zimnym mlekiem, mieszamy, dodajemy posiekany czosnek. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz majeranek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, 2 żółtka i starty ser, mieszamy i odstawiamy.
Mięso:
Następnie smażymy mięso mielone na oleju, dodajemy do niego czosnek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i ok. 50ml wody, smażymy, do czasu gdy woda odparuje.
Warzywa:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy wszystkie starte warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, podsmażamy ok. 5 min, co jakiś czas mieszając.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego warzywa wymieszane z mięsem, na to wylewamy kaszę gryczaną, posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w temp. 190stopni na funkcji termoobieg przez ok. 30 min.
Porady
Gdy wiemy, że będziemy się spodziewać gości, zapiekankę możemy przygotować dzień wcześniej i odgrzać, zwłaszcza, że na drugi dzień smakuje lepiej według mnie :)
Komentarze