Zapiekanka z kaszą gryczaną i rybą

4.5 (159 ocen)

Zdrowe i bardzo pożywne danie. Wszystkim w mojej rodzinie smakuje.

Składniki:

  • 450 g filetów z ryby np. morszczuka
    200 g kaszy gryczanej prażonej
    1 kostka bulionu warzywnego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 duży por
    przyprawa do ryb
    80 g startego żółtego sera
    olej
    masło do kaszy gryczanej

    Sos jajeczny
    250 ml mleka
    100 ml śmietanki kremowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    sól,pieprz kolorowy grubo mielony,bazylia,tymianek,szczypta ostrej papryki
    do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka z kaszą gryczaną i rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu połączyć, doprawić do smaku
  • 2. Kaszę ugotować na sypko z bulionem warzywnym i odrobiną masła.
  • 3. Filety posypać przyprawą do ryb.
  • 4. Marchewkę,pietruszkę,seler,pora oczyścić. Marchewkę,pietruszkę
    pokroić w plasterki,seler na kawałki lub paski
    a por w krążki. Wszystkie warzywa lekko poddusić na oleju.
  • 5. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem np.masłem
    i wsypać połowę kaszy gryczanej następnie połowę warzyw, rozłożyć
    filety rybne, pozostałą kaszę gryczaną i warzywa.
  • Zapiekanka z kaszą gryczaną i rybą 6. Wierz polać sosem jajecznym.
    Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,zapiekać
    około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia,wierz zapiekani posypać żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować