Zapiekanka z Kaszą pęczak i warzywami

4.5 (154 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna zapiekanka zarówno dla małego jak i dużego. Z kaszą pęczak i duszonymi warzywami.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 torebki kaszy pęczak
    1 pęczek natki pietruszki
    1 cukinia
    1 por
    1 /2 puszka kukurydzy
    150 ml przecieru pomidorowego
    1 kulka mozzarelli
    olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia

    1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszą pęczak i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie i pora myję, kroję w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam oleju rzepakowy lub kokosowy, przekładam warzywa, dodaję kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę.

    Duszę ok 2-3 minutt a następnie dodaję przecier pomidorowy, doprawiam i duszę jeszcze ok 3 min. Miedzyczasie przygotowuję kaszę pęczak tak jak w instrukcji.

    Mozzarellę dzielę na mniejsze części.

    W foremce do zapiekania kładę składniki w następujący sposób :1 woreczek kaszy pęczak , warzywa , ser i powtarzam do wytracenia składników. Ja użyłam wszytskich składników do zapiekania 2 razy.

    Wierzch posypuję serem żółtym lub mozzarellą. Piekę ok 20 min w 180 stopniach.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować