Najprostszym letnim deserem będą świeże owoce, których u szczytu sezonu jest zatrzęsienie na bazarach. Nie ma chyba nikogo, kto nie dałby się skusić kawałkowi arbuza prosto z lodówki lub truskawkom - posypanym cukrem albo i bez dodatków. Możecie też zrobić zupełnie inny szybki deser na lato - zdecydowanie bardziej wyrafinowany niż plaster arbuza jedzony z ręki. Planujecie kogoś ugościć, ale nie chce wam się za bardzo jeść, robić tortów z kremem i rozgrzewać na długo piekarnika? Wypróbujcie kilka naszych inspiracji.
Szybki deser na lato - co zrobić w upał?
Niezawodnym sposobem na coś słodkiego w upał będą desery na zimno w pucharkach. Wystarczy tylko przygotować kilka poszczególnych elementów, złożyć je razem i udekorować. W przeciągu paru minut zrobicie np. deser malinowy na zimno z owoców, jogurtu greckiego i ciasteczek owsianych. Innym ciekawym pomysłem są serniczki śmietanowe na zimno z czereśniami. Tutaj też nie napracujecie się zbytnio - większość pracy wykona za was lodówka. Czereśnie możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. czarną porzeczką.
Mięta w deserach - wspaniale chłodzi i smakuje
Sprzymierzeńcem wszystkich udręczonych upałem jest też mięta. Mięta w deserach, zwłaszcza z czekoladą, łączy się po prostu świetnie. Mentol będzie was chłodził nawet na gorąco - jeśli np. upieczecie ciasto lub ciasteczka miętowe. Jak to działa? Miętowa, podawana na gorąco herbata marokańska z dużą ilością cukru, sprawi, że szybko i intensywnie się spocicie. Dzięki temu uczucie gorąca szybciej minie, bo nadmiar ciepła błyskawicznie z was „wyparuje” - i to dosłownie. Po jej wypiciu, gdy już ochłoniecie, mentol dalej będzie działał i dawał komfort.
Rozgrzejcie piekarnik tylko na 15 minut i upieczcie ciasteczka miętowe. Są bardzo proste: nie wymagają one pilnowania gorącego pieca w kuchni. W przeciągu kwadransa będą gotowe i nie zdążą się spalić, a w domu będzie unosił się bardzo przyjemny, orzeźwiający zapach mięty.
Ciasteczka miętowe - przepis
Składniki:
- 30 g świeżych liści mięty (1 niewielki pęczek)
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła w temp. pokojowej.
- 1 jajko
- 12 g proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Włóżcie do miseczki liście mięty i zasypcie cukrem. Zblendujcie na gładką pastę.
- Dodajcie do pasty jajko, masło, ponownie blendujcie. Masa stanie się bardziej płynna.
- Przesiejcie do masy miętowej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie łyżką. Masa powinna przypominać konsystencją plastelinę.
- Nabierajcie łyżką po 1 porcji i formujcie niewielkie ciasteczka miętowe, lekko spłaszczając.
- Jeśli macie foremki do ciastek, możecie też rozwałkować ciasto i powycinać ulubione kształty.
- Rozłóżcie ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odległościach.
- Nagrzejcie piekarnik na 180 st. C i pieczcie przez 15 minut.
Komentarze