Najprostszym letnim deserem będą świeże owoce, których u szczytu sezonu jest zatrzęsienie na bazarach. Nie ma chyba nikogo, kto nie dałby się skusić kawałkowi arbuza prosto z lodówki lub truskawkom - posypanym cukrem albo i bez dodatków. Możecie też zrobić zupełnie inny szybki deser na lato - zdecydowanie bardziej wyrafinowany niż plaster arbuza jedzony z ręki. Planujecie kogoś ugościć, ale nie chce wam się za bardzo jeść, robić tortów z kremem i rozgrzewać na długo piekarnika? Wypróbujcie kilka naszych inspiracji. 

Szybki deser na lato - co zrobić w upał? 

Niezawodnym sposobem na coś słodkiego w upał będą desery na zimno w pucharkach. Wystarczy tylko przygotować kilka poszczególnych elementów, złożyć je razem i udekorować. W przeciągu paru minut zrobicie np. deser malinowy na zimno z owoców, jogurtu greckiego i ciasteczek owsianych. Innym ciekawym pomysłem są serniczki śmietanowe na zimno z czereśniami. Tutaj też nie napracujecie się zbytnio - większość pracy wykona za was lodówka. Czereśnie możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. czarną porzeczką. 

Mięta w deserach - wspaniale chłodzi i smakuje

Sprzymierzeńcem wszystkich udręczonych upałem jest też mięta. Mięta w deserach, zwłaszcza z czekoladą, łączy się po prostu świetnie. Mentol będzie was chłodził nawet na gorąco - jeśli np. upieczecie ciasto lub ciasteczka miętowe. Jak to działa? Miętowa, podawana na gorąco herbata marokańska z dużą ilością cukru, sprawi, że szybko i intensywnie się spocicie. Dzięki temu uczucie gorąca szybciej minie, bo nadmiar ciepła błyskawicznie z was „wyparuje” - i to dosłownie. Po jej wypiciu, gdy już ochłoniecie, mentol dalej będzie działał i dawał komfort.

Rozgrzejcie piekarnik tylko na 15 minut i upieczcie ciasteczka miętowe. Są bardzo proste: nie wymagają one pilnowania gorącego pieca w kuchni. W przeciągu kwadransa będą gotowe i nie zdążą się spalić, a w domu będzie unosił się bardzo przyjemny, orzeźwiający zapach mięty.

Ciasteczka miętowe - przepis

Składniki:

  • 30 g świeżych liści mięty (1 niewielki pęczek)
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła w temp. pokojowej.
  • 1 jajko
  • 12 g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Włóżcie do miseczki liście mięty i zasypcie cukrem. Zblendujcie na gładką pastę.
  2. Dodajcie do pasty jajko, masło, ponownie blendujcie. Masa stanie się bardziej płynna.
  3. Przesiejcie do masy miętowej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie łyżką. Masa powinna przypominać konsystencją plastelinę. 
  4. Nabierajcie łyżką po 1 porcji i formujcie niewielkie ciasteczka miętowe, lekko spłaszczając. 
  5. Jeśli macie foremki do ciastek, możecie też rozwałkować ciasto i powycinać ulubione kształty.
  6. Rozłóżcie ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odległościach.
  7. Nagrzejcie piekarnik na 180 st. C i pieczcie przez 15 minut