Czerwona kapusta nadaje się nie tylko do rolad wołowych i klusek śląskich czy też coleslawa i słoika, do ukiszenia. Gdy decyduję się już na duszoną, zdarza mi się dodawać do niej przyprawy, których na pewno nie dodaliby producenci najpopularniejszych słoikowych surówek - uznając je za ryzykowne. Z doświadczenia jednak wiem, że duszona i zasmażana czerwona kapusta na ciepło może być równie dobra i uniwersalna, co biała. Pasuje do niej mnóstwo dodatków - w tym takich, których nie dodałabym na pewno do białej.

Jakie przyprawy pasują do czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta doskonale współgra nie tylko z boczkiem, który jest dodawany do modrej, śląskiej wersji. Jeśli macie ochotę zrobić ją inaczej niż do tej pory, wykorzystajcie przyprawy korzenne: goździki, cynamon, a także śliwki suszone, a nawet wędzone. Pasować będzie też do niej pikantny, wyrazisty i lekko gorzkawy kminek. Jeśli nie przepadacie za jego nasionami, dodajcie kminek mielony. Ciekawy, orientalny efekt da też, sezam lub mielone orzechy i papryczka chili lub kmin rzymski. Zrównoważcie je koniecznie miodem lub cukrem. 

Pasuje do niej również lekko ziemisty, aromatyczny liść laurowy, pikantne ziele angielskie, a także majeranek, który nadaje jej głębi. Taką właśnie zrobicie wg mojego przepisu poniżej. Kapusta modra duszona jest doskonała do kotletów i pieczeni z ziemniakami i do kopytek lub kaszy gryczanej, jako danie jarskie. Smak czerwonej kapusty podkręcą też kwaśne dodatki, w tym ocet (który chroni też przed utratą wyrazistego koloru) i kwaśne jabłka. Octu użyjecie i w poniższym przepisie. Jabłka pozostawcie tym razem do wersji korzennej - będą doskonale pasować. 

Kapusta modra duszona z liściem laurowym - przepis

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 60 g masła
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 4 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziarna angielskiego
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na zasmażkę:

  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki 

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie kapustę z brzydkich wierzchnich liści i poszatkujcie w paseczki.
  2. Na maśle zrumieńcie posiekaną cebulę. 
  3. Do dużego garnka wlejcie 1 litr wody. Dodajcie sól, cukier oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zagotujcie.
  4. Gdy woda się zagotuje, dodajcie kapustę. Gotujcie ok. 15 minut. 
  5. Po kwadransie dodajcie do kapusty zrumienioną wcześniej cebulę. 
  6. Gdy kapusta się gotuje, zróbcie zasmażkę. Na patelnię po smażeniu cebuli dodajcie masło.
  7. Rozpuśćcie je, wsypcie mąkę i wymieszajcie energicznie na gładką masę bez grudek. 
  8. Wlejcie zasmażkę do kapusty, wymieszajcie. 
  9. Gdy kapusta będzie już miękka, dodajcie 2 łyżki octu, doprawcie solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
  10. Wymieszajcie po raz ostatni i podawajcie na ciepło.