Czerwona kapusta nadaje się nie tylko do rolad wołowych i klusek śląskich czy też coleslawa i słoika, do ukiszenia. Gdy decyduję się już na duszoną, zdarza mi się dodawać do niej przyprawy, których na pewno nie dodaliby producenci najpopularniejszych słoikowych surówek - uznając je za ryzykowne. Z doświadczenia jednak wiem, że duszona i zasmażana czerwona kapusta na ciepło może być równie dobra i uniwersalna, co biała. Pasuje do niej mnóstwo dodatków - w tym takich, których nie dodałabym na pewno do białej.
Jakie przyprawy pasują do czerwonej kapusty?
Czerwona kapusta doskonale współgra nie tylko z boczkiem, który jest dodawany do modrej, śląskiej wersji. Jeśli macie ochotę zrobić ją inaczej niż do tej pory, wykorzystajcie przyprawy korzenne: goździki, cynamon, a także śliwki suszone, a nawet wędzone. Pasować będzie też do niej pikantny, wyrazisty i lekko gorzkawy kminek. Jeśli nie przepadacie za jego nasionami, dodajcie kminek mielony. Ciekawy, orientalny efekt da też, sezam lub mielone orzechy i papryczka chili lub kmin rzymski. Zrównoważcie je koniecznie miodem lub cukrem.
Pasuje do niej również lekko ziemisty, aromatyczny liść laurowy, pikantne ziele angielskie, a także majeranek, który nadaje jej głębi. Taką właśnie zrobicie wg mojego przepisu poniżej. Kapusta modra duszona jest doskonała do kotletów i pieczeni z ziemniakami i do kopytek lub kaszy gryczanej, jako danie jarskie. Smak czerwonej kapusty podkręcą też kwaśne dodatki, w tym ocet (który chroni też przed utratą wyrazistego koloru) i kwaśne jabłka. Octu użyjecie i w poniższym przepisie. Jabłka pozostawcie tym razem do wersji korzennej - będą doskonale pasować.
Kapusta modra duszona z liściem laurowym - przepis
Składniki:
- 1 średnia główka czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- 60 g masła
- 1 czubata łyżka soli
- 1 czubata łyżka cukru
- 2 łyżki octu
- 4 liście laurowe
- 4-5 kulek ziarna angielskiego
- 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na zasmażkę:
- 70 g masła
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Obierzcie kapustę z brzydkich wierzchnich liści i poszatkujcie w paseczki.
- Na maśle zrumieńcie posiekaną cebulę.
- Do dużego garnka wlejcie 1 litr wody. Dodajcie sól, cukier oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zagotujcie.
- Gdy woda się zagotuje, dodajcie kapustę. Gotujcie ok. 15 minut.
- Po kwadransie dodajcie do kapusty zrumienioną wcześniej cebulę.
- Gdy kapusta się gotuje, zróbcie zasmażkę. Na patelnię po smażeniu cebuli dodajcie masło.
- Rozpuśćcie je, wsypcie mąkę i wymieszajcie energicznie na gładką masę bez grudek.
- Wlejcie zasmażkę do kapusty, wymieszajcie.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodajcie 2 łyżki octu, doprawcie solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
- Wymieszajcie po raz ostatni i podawajcie na ciepło.
Komentarze