Kawa i mięta – to połączenie na pierwszy rzut oka może brzmieć dziwnie, jednak kawa z syropem miętowym często podawana jest przecież w kawiarniach. Popularne i lubiane (choć nie przez wszystkich), są też charakterystyczne płaskie czekoladki z miętą i tabliczki czekolady z miętowym nadzieniem. Czemu więc nie spróbować przyprawić miętą kawy? Na Bliskim Wschodzie letnim standardem jest mocno słodzona herbata miętowa, która, mimo że podana na gorąco, skutecznie chłodzi. Mrożona kawa miętowa może być hitem dla tych, którzy nie przepadają za takimi „ulepkami”. Będzie ona miała łagodny, mleczny smak, ale jednocześnie mocno orzeźwiającą nutę. 

Kawa miętowa - stawia na nogi lepiej niż espresso

Powiedzenie, że kawa mrożona z miętą działa lepiej niż zimny prysznic, nie jest przesadą. Działa ona w ten sposób dzięki mentolowi, który znajduje się w mięcie pieprzowej i innych odmianach tej rośliny. Mentol to składnik olejków eterycznych mięty. Drażni on zakończenia nerwowe odpowiedzialne za odczuwanie zimna - nie tylko na skórze, ale też od wewnątrz. Jedząc lub pijąc cokolwiek z miętą czy samym mentolem, możecie się spodziewać, że wkrótce zrobi wam się chłodniej. Mentol oddziałuje na błony śluzowe podobnie jak na skórę, dając przyjemne uczucie chłodu.

Dlatego właśnie herbata z miętą nawet na gorąco da wam podobną ulgę przy upale, jak kawa miętowa - efekt będzie tylko bardziej rozłożony w czasie, a kawa mrożona zadziała natychmiast. Mięta (a właściwie sam mentol) zmniejsza też wrażliwość zakończeń nerwowych, które odpowiadają za odczuwanie bólu, dlatego można powiedzieć, że pomaga nieco łagodzić bólowe dolegliwości

Przepis na kawę mrożoną z miętą 

Przygotujcie ulubioną kawę mrożoną, lub naszykujcie takie składniki (na 1 porcję):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości*
  • 3-4 liście świeżej mięty
  • 30 ml wrzątku
  • 200 ml bardzo zimnego mleka
  • 4-5 kostek lodu

Opcjonalnie: cukier (można pominąć). Możecie też przygotować napój na zwykłej mielonej kawie.

Sposób przygotowania:

  1. Do niewielkiej filiżanki wsypcie kawę i dodajcie listki mięty i cukier, jeśli potrzebujecie.
  2. Zalejcie wrzątkiem i zaczekajcie, aż kawa miętowa się zaparzy
  3. Wyciągnijcie listki i przelejcie espresso do blendera.
  4. Dodajcie lód, mleko i całość zmiksujcie.
  5. Gotową kawę mrożoną przelejcie do szklanki. 
  6. Podawajcie od razu. 

Całość po przygotowaniu możecie oprószyć wiórkami ulubionej czekolady. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze mocniejszy miętowy smak, kawę mrożoną możecie zblendować razem z listkami.