Zwykle mleko skondensowane służy nam do przepisu na blok czekoladowy, polewę, czy do babeczek z kruchego ciasta, jednak nie każdy wie, że można z niego zrobić coś jeszcze smaczniejszego i bardziej efektownego. Co więcej, wystarczą do tego dosłownie 2 dodatkowe składniki oraz 1 produkt w roli prostego spodu bez pieczenia. Zobaczcie sprytny patent na pyszny i pięknie wyglądający deser na zimno.

Prosty deser z mleka skondensowanego

Aby zrobić pyszny i banalnie prosty deser z mleka skondensowanego, wystarczy połączyć mleko w puszce z serkiem mascarpone i śmietanką kremówką, a powstanie pyszna masa, która nie wymaga zapiekania, tylko schłodzenia w lodówce. Taki prosty 3-składnikowy krem musimy już tylko wylać na spód.

Ten zrobicie równie szybko i bezproblemowo, gdyż zamiast piec ciasto kruche czy biszkopt, trzeba tylko zblendować kruche wafelki z kremem i ugnieść je na dnie blachy. Mogą to być zarówno wafle śmietankowe, czekoladowe, orzechowe, kokosowe, jak i wszelkie inne o dowolnym ulubionym smaku. Ważne jedynie, aby dokładnie zmiksować je na pył, a wtedy z łatwością dadzą się uformować na spodzie i po schłodzeniu ciasto pięknie się pokroi. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie wypróbujcie ten szybki deser bez pieczenia.

Prosty przepis na deser z mleka skondensowanego

Składniki:

  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 400 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie ulubionych wafli przekładanych kremem

Opcjonalnie: skórka z cytryny do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Pokruszcie wafle do miski i zblendujcie na sypką masę. Następnie wysypcie wszystko na spód blachy, lekko ugniećcie dnem szklanki i wstawcie formę do lodówki.
  2. W międzyczasie schłodzoną śmietankę ubijcie na sztywno, a pod koniec miksowania dodajcie serek mascarpone.
  3. Na koniec wlejcie do masy mleko skondensowane i po raz ostatni wszystko połączcie na gładki krem.
  4. Tak przygotowaną masę wylejcie na schłodzony spód i lekko wyrównajcie łyżką.
  5. Na górze zetrzyjcie skórkę z cytryny i wstawcie gotowy deser ponownie do lodówki. Najlepiej, aby spędził tam co najmniej 2-3 godziny.