Kto lubi puszyste „mleczko”, ręka do góry. Wiele fanów tych pianek traci kontrolę i wyjada całe pięterko samemu. Dosłownie rozpływają się w ustach bez gryzienia. Niektórzy lubią też obgryzać najpierw czekoladę, a dopiero później samą piankę. Domowa wersja pianki z mleka skondensowanego ma zdecydowanie mniej składników niż sklepowe słodycze w pudełeczkach. Jest też nieco mniej słodka i zawiera znacznie mniej kalorii. Potrzebujecie tylko nieco więcej czasu i cierpliwości, by móc się nią delektować, ale warto poczekać. To deser bez piekarnika, więc zadowoleni będą również ci, z was, którzy za pieczeniem nie przepadają. 

Jak zrobić piankę z mleka skondensowanego?

Piankę z mleka skondensowanego zrobicie w bardzo prosty sposób. Puszystą masę wiąże z powodzeniem przezroczysta galaretka. Jeśli chcecie nadać piance inny smak i kolor, zamiast przezroczystej (zwykle winogronowej) galaretki możecie wykorzystać również cytrynową czy malinową. Dzięki nim pianka stanie się lekko żółta lub jasnoróżowa. Jeśli zdecydujecie się oprószyć piankę kakao zamiast polewy czekoladowej, galaretka będzie tu też jedynym źródłem cukru.

Poniżej podajemy przepis na podstawową wersję na klasycznym, niesłodzonym mleku skondensowanym. Możecie zmienić nie tylko smak galaretki, ale też smak mleka skondensowanego, np. na mleko zagęszczone o smaku karmelu, czekoladowym czy toffi. Wtedy jednak deser będzie zdecydowanie słodszy. Jeśli zdecydujecie się na taką podmianę, galaretkę zostawcie już przezroczystą (winogronową) - by smaki wciąż do siebie pasowały. Aby przyspieszyć tężenie galaretki, możecie umieścić rondel z tężejącą galaretkę w większym garnku wypełnionym zimną wodą. 

Jeśli wolicie, zamiast wykładać formę folią spożywczą, możecie wykorzystać do tego prostokątne herbatniki lub krakersy. W ten sposób uzyskacie dodatkową, lekko chrupiącą warstwę. 

Deser pianka z mleka skondensowanego à la mleczko - przepis

Składniki:

  • 250 ml bardzo zimnego niesłodzonego mleka skondensowanego 
  • 1 opakowanie przezroczystej galaretki o dowolnym smaku
  • 1 łyżka kakao

Opcjonalnie (jako zastępstwo dla kakao): 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej (jaką lubicie) na polewę.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuśćcie galaretkę w 1 szklance gorącej wody, jednocześnie mieszając. Odłóżcie na bok, by zaczęła tężeć. 
  2. W międzyczasie, gdy galaretka stygnie i tężeje, ubijcie mleko skondensowane, by zmieniło konsystencję na piankową. 
  3. Do ubitego mleka dolejcie tężejącą, letnią galaretkę i dokładnie wymieszajcie. Wylejcie mieszankę na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i włóżcie do lodówki na 1-2 godziny.
  4. Po upływie tego czasu oprószcie piankę kakao lub przygotujcie polewę: rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i wylejcie ją na wierzch pianki.
  5. Włóżcie piankę z mleka skondensowanego do lodówki na całą noc.

Co można zrobić z mleka skondensowanego? 

Mleko skondensowane nadaje się nie tylko jako dodatek do kremu do ciast. Sprawdźcie np., jak zrobić biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce. Ubite mleko skondensowane w połączeniu z galaretką da też pyszną truskawkową piankę na biszkoptach. 350 ml mleka skondensowanego w połączeniu z kilkoma innymi składnikami będzie też doskonałą masą na sernik z warstwą raffaello. Na takim mleku możecie też upiec nawet czekoladowo-kokosowe babeczki, i to całkiem bez mąki. Jej rolę przejmą wiórki kokosowe. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować na dość rzadką masę, przelać do silikonowych foremek i piec do tzw. suchego patyczka.