Robicie krokiety z mięsa z rosołu? To klasyczny dodatek do barszczu czy pyszne danie samo w sobie. Jeżeli nie chcemy, aby były za suche w środku, wystarczy dodać jarzyny korzeniowe, które gotowane były w rosole. Marchewka czy pietruszka sprawdzą się idealnie. Dodatek selera podkreśli smak mięsa.

Jak zrobić soczyste krokiety z mięsa z rosołu?

Składniki:

  • ciasto na naleśniki,
  • mięso ze skrzydełek z kurczaka,
  • mięso ze szpondra,
  • mięso z korpusu z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 łyżki bulionu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • masło lub olej.

Przygotowanie:

  1. Ciasto na naleśniki najlepiej przygotować na wodzie lub mleku, w zależności od upodobań.
  2. Wyjmujemy mięso z rosołu i dokładnie oczyszczamy z kostek.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Przekładamy do blendera lub maszynki do mięsa.
  5. Wkładamy rozgniecione gotowane marchewki i pietruszkę.
  6. Mieszamy cały farsz i sprawdzamy smak.
  7. Przekładamy nadzienie do naleśników.
  8. Maczamy w jajku i bułce tartej.
  9. Smażymy na rumiany kolor po obu stronach.
  10. Możemy ułożyć je na kilka minut w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i skropić wodą. Po wyjęciu będą delikatne i soczyste.

Dlaczego krokiety pękają podczas smażenia?

Sekretem idealnych i gładkich krokietów jest grubość ciasta. Powinno być dość cienkie - tak, aby móc zwijać ciasto z farszem bez większych problemów. Dzięki temu zachowa sprężystość. Kolejnym patentem jest dodatek odrobiny oleju do ciasta - to zwiększy jego elastyczność. Będzie odporne na pękanie podczas smażenia. Nie zapomnijmy też o samym nadzieniu - musi być równomiernie rozłożone, aby nie powodować niepotrzebnych pęknięć.