Robicie krokiety z mięsa z rosołu? To klasyczny dodatek do barszczu czy pyszne danie samo w sobie. Jeżeli nie chcemy, aby były za suche w środku, wystarczy dodać jarzyny korzeniowe, które gotowane były w rosole. Marchewka czy pietruszka sprawdzą się idealnie. Dodatek selera podkreśli smak mięsa.
Jak zrobić soczyste krokiety z mięsa z rosołu?
Składniki:
- ciasto na naleśniki,
- mięso ze skrzydełek z kurczaka,
- mięso ze szpondra,
- mięso z korpusu z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 3 łyżki bulionu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- bułka tarta,
- jajko,
- masło lub olej.
Przygotowanie:
- Ciasto na naleśniki najlepiej przygotować na wodzie lub mleku, w zależności od upodobań.
- Wyjmujemy mięso z rosołu i dokładnie oczyszczamy z kostek.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy do blendera lub maszynki do mięsa.
- Wkładamy rozgniecione gotowane marchewki i pietruszkę.
- Mieszamy cały farsz i sprawdzamy smak.
- Przekładamy nadzienie do naleśników.
- Maczamy w jajku i bułce tartej.
- Smażymy na rumiany kolor po obu stronach.
- Możemy ułożyć je na kilka minut w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i skropić wodą. Po wyjęciu będą delikatne i soczyste.
Dlaczego krokiety pękają podczas smażenia?
Sekretem idealnych i gładkich krokietów jest grubość ciasta. Powinno być dość cienkie - tak, aby móc zwijać ciasto z farszem bez większych problemów. Dzięki temu zachowa sprężystość. Kolejnym patentem jest dodatek odrobiny oleju do ciasta - to zwiększy jego elastyczność. Będzie odporne na pękanie podczas smażenia. Nie zapomnijmy też o samym nadzieniu - musi być równomiernie rozłożone, aby nie powodować niepotrzebnych pęknięć.
Komentarze