Warzywa z rosołu zazwyczaj wydają się bezużyteczne po ugotowaniu tej potrawy. Okazuje się, że takie podejście jest błędne. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jakie cuda możecie z nich wyczarować w kuchni. Bardzo szybko przygotujecie drugi obiad dla całej rodziny, a wszystko to w duchu „zero waste”.
Prosty obiad z warzyw po rosole
Posiłek z resztek po rosole, a dokładnie – ugotowanych w nim warzyw – przyrządzicie bez trudu. Możecie przygotować na przykład pyszne kotlety warzywne. Pozostałości z wywaru doskonale sprawdzą się też jako składniki warzywnego sosu do makaronu, risotto i zapiekanek.
Zrobicie z nich także farsz do naleśników lub pierogów. Będą też idealne, żeby przyrządzić z nich smakowitą pastę do kanapek lub zupę warzywną. Nie bójcie się eksperymentować – wykorzystując warzywa z rosołu, przygotujecie prawdziwe pyszności.
Przepis na kotleciki z warzyw z rosołu
Potrzebne składniki:
- marchewki, seler oraz pietruszka z rosołu
- 3 większe ziemniaki
- 200 g świeżego jarmużu
- 2 jaja lub zamiennik
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypiorek lub cebula dymka
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierzcie, umyjcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie. Ostudźcie je, a w międzyczasie gotujcie opłukany jarmuż przez około 10 minut. Następnie odciśnijcie go z wody i posiekajcie.
- Opłuczcie jarzyny z rosołu, a następnie je dokładnie odsączcie. Warzywa razem z ziemniakami rozdrobnijcie, np. za pomocą widelca.
- Dodajcie rozdrobnione: szczypiorek, jajka, sok z cytryny, odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz.
- Całość dokładnie wymieszajcie.
- Dosypcie mąkę i połączcie ją z resztą składników.
- Masę wstawcie na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie uformujcie lekko spłaszczone kotlety, obtoczcie je w bułce tartej i smażcie do momentu, aż będą rumiane.
Komentarze