Warzywa z rosołu zazwyczaj wydają się bezużyteczne po ugotowaniu tej potrawy. Okazuje się, że takie podejście jest błędne. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jakie cuda możecie z nich wyczarować w kuchni. Bardzo szybko przygotujecie drugi obiad dla całej rodziny, a wszystko to w duchu „zero waste”.

Prosty obiad z warzyw po rosole

Posiłek z resztek po rosole, a dokładnie – ugotowanych w nim warzyw – przyrządzicie bez trudu. Możecie przygotować na przykład pyszne kotlety warzywne. Pozostałości z wywaru doskonale sprawdzą się też jako składniki warzywnego sosu do makaronu, risotto i zapiekanek.

Zrobicie z nich także farsz do naleśników lub pierogów. Będą też idealne, żeby przyrządzić z nich smakowitą pastę do kanapek lub zupę warzywną. Nie bójcie się eksperymentować – wykorzystując warzywa z rosołu, przygotujecie prawdziwe pyszności.

Przepis na kotleciki z warzyw z rosołu

Potrzebne składniki:

  • marchewki, seler oraz pietruszka z rosołu
  • 3 większe ziemniaki
  • 200 g świeżego jarmużu
  • 2 jaja lub zamiennik
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek lub cebula dymka
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie, umyjcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie. Ostudźcie je, a w międzyczasie gotujcie opłukany jarmuż przez około 10 minut. Następnie odciśnijcie go z wody i posiekajcie.
  2. Opłuczcie jarzyny z rosołu, a następnie je dokładnie odsączcie. Warzywa razem z ziemniakami rozdrobnijcie, np. za pomocą widelca.
  3. Dodajcie rozdrobnione: szczypiorek, jajka, sok z cytryny, odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz.
  4. Całość dokładnie wymieszajcie.
  5. Dosypcie mąkę i połączcie ją z resztą składników.
  6. Masę wstawcie na godzinę do lodówki.
  7. Po tym czasie uformujcie lekko spłaszczone kotlety, obtoczcie je w bułce tartej i smażcie do momentu, aż będą rumiane.