Polacy kochają włoską kuchnię - jakiekolwiek danie tej kuchni wszyscy pałaszują bez marudzenia. Italia ma do zaoferowania mnóstwo ciekawych przekąsek. Jedną z nich są drożdżowe pierogi włoskie, smażone lub pieczone, tzw. panzerotti. Jak podpowiada nazwa, mają one złote, chrupiące pancerzyki i mięciutkie wnętrze wypełnione różnymi rodzajami nadzienia. To nie tylko pierogi z serem (różnymi rodzajami, w zależności od regionu), ale również z wędliną i innymi rodzajami mięs, oliwkami, i warzywne, w tym ze szpinakiem. Pierogi smażone możecie zrobić również na słodko, np. z kremem czekoladowym i ricottą. Czym jeszcze wyróżniają się panzerotti?
Jak zrobić panzerotti - smażone pierogi włoskie?
Panzerotti zrobicie z leciutkiej mąki typu 00, takiej jak na pizzę. Pierożki są jednak do zrobienia nawet łatwiejsze niż pizza, a smakują bardzo podobnie. Szczególnie jeśli przygotujecie nadzienie ze składników, które są dla niej typowe. Farszem może być dosłownie wszystko, w tym resztki przywiędniętych warzyw z lodówki. W uśmiechniętym pierożku w kształcie półksiężyca, w towarzystwie sera i ziół, znów będą smaczne.
Nadzienie z przepisu jest bardzo proste i typowe dla margherity: mozzarella, pomidory i bazylia. Zrobić możecie je również z salami lub z pieczarkami, oregano i mozzarellą - jak pizzę funghi. Propozycje dodatków na pizzę są gotowymi podpowiedziami nadzienia do tych przekąsek. Pierogi smażone są na głębokim tłuszczu, ale jeśli chcecie, by były lżejsze, możecie je też upiec: w temp. 180 st. C przez 20-25 minut.
Pierogi smażone z mozzarellą i pomidorami - przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki typu 00 (na pizzę)
- 280 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 2 łyżeczki soli (10 g)
- 1 łyżeczka cukru (5 g)
- 1 łyżka oliwy
Składniki na farsz:
- 3 opakowania mozzarelli w kulce, w zalewie (3 x 125 g)
- 300 g posiekanych pomidorów (po sezonie użyjcie koktajlowych lub całych pelati z puszki)
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wymieszajcie mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Wlejcie ciepłą wodę i zacznijcie wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Podczas wyrabiania partiami dodawajcie oliwę.
- Podzielcie ciasto na 10 równych części i ulepcie z nich kulki. Rozłóżcie je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (w cieplejsze dni czas wyrastania będzie krótszy).
- Przygotujcie nadzienie: wyparzcie pomidory i obierzcie ze skórki. Usuńcie pestki, jeśli jest ich dużo.
- Posiekajcie pomidory i podsmażcie na oliwie, by sok pomidorowy odparował. Podsmażone, gotowe do farszu pomidory powinny być gęste.
- Dodajcie na patelnię posiekaną bazylię, doprawcie solą i pieprzem, wymieszajcie i odłóżcie na bok do przestygnięcia.
- Odsączoną z zalewy mozzarellę posiekajcie w grubszą kostkę i odłóżcie na bok.
- Po upływie ok. 2 godzin rozwałkujcie kulki ciasta na placuszki o śr. ok. 12 cm. Na środek nałóżcie po 1 łyżce pomidorów i porcji sera. Złóżcie na pół, zlepcie brzegi i uformujcie w półksiężyc.
- Smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron - po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odłóżcie na papierowy ręcznik do odsączenia z tłuszczu.
- Jedzcie na ciepło.
Komentarze