Tradycyjna panierka, w której obtaczamy np. kotlety schabowe, składa się z bułki tartej, jajka oraz odrobiny pszennej mąki. Zwykle najpierw wkładamy plaster mięsa do mąki, potem moczymy w rozkłóconym jajku, a na koniec wkładamy do okruszków drobno zmielonej bułki pszennej i smażymy. W sytuacji, kiedy nie macie tartej bułki w domu, ani też suchej kajzerki do zmielenia lub po prostu nie chcecie kolejny raz jeść obiadu z nasączoną gorącym tłuszczem, rozmiękłą panierką, mamy dla was pyszne i zdrowsze alternatywy

Nietypowe panierki bez bułki tartej

Świetnymi zamiennikami tradycyjnej, białej bułki tartej będą np. otręby, płatki kukurydziane, siemię lniane, polenta (kukurydziany grys), sezam (nie tylko biały, także czarny) oraz płatki owsiane. Jeśli lubicie orientalne smaki, wypróbujcie połączenie kotleta schabowego lub np. dorsza, dorady, soli, mintaja czy morszczuka z tempurą albo panko.

Zamiast panierki możecie też użyć ciasta naleśnikowego i to w nim usmażyć mięso, rybę albo warzywa. Zupełnie bezglutenową panierkę przygotujecie natomiast z ciecierzycy – wystarczy, że mocno zblendujecie (do konsystencji mąki) suche ziarna cieciorki z ulubionymi przyprawami (polecamy ostrą mieloną paprykę i rozmaryn) oraz szczyptą soli. 

Wyjątkowo wyrazistą w smaku panierkę do kotletów mięsnych, ale też ryb i warzyw (jak np. pieczarki czy kalafior) zrobicie ze zmielonych orzechów. Panierka orzechowa nie tylko będzie idealnie chrupać (ponieważ nie wchłonie tyle tłuszczu z patelni, co bułka tarta), będzie też o wiele zdrowsza i odżywcza. Możecie ją przygotować z migdałów, orzechów laskowych, nerkowców, pistacji lub orzechów włoskich. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę i wypróbowanie w roli panierki. 

Panierka z orzechów włoskich - jak ją zrobić i do czego pasuje?

Orzechowy smak potrafi wzbogacić nawet najprostszą potrawę, dodaje jej także wartości odżywczych. Panierka z orzechów włoskich świetnie sprawdzi się w daniach ze schabu, kurczaka oraz każdym innym delikatnym mięsem np. ryb. Chrupiącą panierkę orzechową zrobicie w bardzo prosty sposób. Obierzcie orzechy włoskie z twardych łupin, następnie posiekajcie je drobno ostrym nożem lub rozgniećcie w moździerzu, ale nie na pył. Powinny powstać maleńkie orzechowe okruchy. Lepiej nie używać tutaj blendera, bo orzechy będą zbyt drobno zmielone. 

Ryba w panierce z orzechów włoskich - przepis

Do składników tego przepisu najlepiej pasuje białe mięso dorsza. Opcjonalnym dodatkiem jest posiekana natka pietruszki - i bez niej panierka orzechowa doda rybie wyrazistego smaku i chrupkości. 

Składniki:

  • 200 g filetu dorsza 
  • 85 g orzechów włoskich (waga po obraniu)
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • świeża natka pietruszki (1/2 pęczka)
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę i orzechy włoskie drobno posiekajcie lub rozgniećcie w moździerzu;
  2. Dodajcie do nich drobno startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszajcie składniki panierki;
  3. Rybę osuszcie papierowymi ręcznikami, posólcie ją i popieprzcie;
  4. Następnie każdy kawałek ryby oprószcie kaszą manną;
  5. Rozbijcie jajko, rozkłóćcie je widelcem;
  6. Zamoczcie każdy kawałek dorsza w jajku, a następnie przełóżcie do panierki orzechowej;
  7. Panierkę dociśnijcie do ryby;
  8. Smażcie dorsza z obu stron na średniej mocy palnika. Ogień nie może być za duży, żeby panierka się nie spaliła, a ryba zdążyła powoli dojść na patelni. Możecie ją też przełożyć do nagrzanego piekarnika (15 minut pieczenia w 180 st. C). 

Źródło przepisu: blog okolicepalnika.pl