Aromat z piekarnika będzie przypominać szarlotkę połączoną z sernikiem. Każdemu, w tym nawet sąsiadom, pocieknie ślinka. Jeśli więc szarlotka i sernik wam się już znudziły, potrzebujecie odmiany lub postanowiliście zacisnąć pasa i zrzucić kilka kilogramów, wykorzystajcie przepis na pieczone jabłka z sernikowym farszem. 

Jak przygotować zapiekane jabłka?

Pieczone jabłka to prosty i szybki deser na ciepło. Warto jednak znać parę szczegółów i trików. Ułatwicie sobie w ten sposób pracę w kuchni, a przygotowanie faktycznie zajmie 5 minut. Przede wszystkim wybierzcie odpowiednie jabłka. Powinny one być nie tylko duże, ale i kruche. Takie szybciej wydrążycie i szybciej się upieką. Idealną odmianą będzie jonagored. Mają one miodowy smak i kruchy miąższ, który łatwo wybrać. Nie korzystajcie z ligoli. Kuszą wielkością, ale są bardzo twarde - namęczycie się czy wydrążaniu. 

Do nadzienia serowego możecie dodać zamiast miodu cukier waniliowy, ale jeśli chcecie go uniknąć, miód będzie pasować. Masa z miodem wymaga zmiksowania. Jeśli tego nie zrobicie, miód może kawałkami ściąć się podczas pieczenia w masie. Dzięki miksowaniu z twarogiem macie pewność, że masa będzie całkiem gładka, a farsz słodki. Orzechy będą cudownie chrupać, a nadzienie pachnące wanilią rozpłynie się w ustach. 

Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem - przepis

Składniki:

  • 3 duże jabłka (np. odmiana jonagored)
  • 300 g półtłustego twarogu lub serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4-5 kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 garść orzechów włoskich

Opcjonalnie (można pominąć): 1 łyżeczka startej surowej lub kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. C. 
  2. Umyjcie jabłka, odetnijcie z nich pod kątem czapeczki i ostrożnie wydrążcie środek. 
  3. Posiekajcie grubo orzechy włoskie. 
  4. Do miski przełóżcie twaróg i dodajcie do niego wydrążony miąższ z jabłek, miód, cynamon, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Zmiksujcie wszystko blenderem. 
  5. Do zmiksowanej masy dodajcie pokruszone orzechy i wymieszajcie. 
  6. Nafaszerujcie wydrążone jabłka, nakryjcie je czapeczkami i włóżcie do piekarnika na ok. 25-30 minut.

Jak podawać jabłka pieczone w piekarniku?

Jeśli chcecie, by wasz deser miał niewiele kalorii, podawajcie go bez dodatków. Jeśli jednak chcecie zrobić wrażenie na gościach, gorące zapiekane jabłka podawajcie z gałką lodów waniliowych. Połączenie ciepłego z zimnym jest dobrze znane z szarlotki lub jabłecznika z dodatkiem lodów. Zamiast lodów możecie też zastosować lukier pomarańczowy, podgrzany miód lub karmel prosto z patelni. Dobrym pomysłem będzie również ciepły sos waniliowy, śmietankowy lub czekoladowy - ale to już pełna rozpusta.