Najbardziej lubimy kotlety schabowe w klasycznej panierce, ale ileż można. Jak stworzyć chrupiącą, pyszną „kołderkę” na kotletach? Istnieje przynajmniej kilka zamienników, które nie wymagają użycia zwykłej bułki tartej. Założę się, że zwykła bułka tarta na pewno nieraz przejadła się i wam. 

Panierka bez bułki tartej - czego użyć zamiast niej?

Znacznie lepszą odmianą bułki tartej jest panko. Tę panierkę zrobicie sami, z wysuszonego chleba tostowego (koniecznie). Chleb należy wysuszyć naturalnie (na wolnym powietrzu) lub w piekarniku, w temperaturze do 150 st. C. Przetrzymana w piecu panierka może stać się gorzka. Wyłączcie piekarnik, zanim chleb zrobi się złoty. Zmielcie go na grubo, blenderem lub malakserem. Panko pasuje nie tylko do kotletów schabowych, ale również do:

  • kotletów drobiowych
  • ryb i owoców morza
  • warzyw smażonych na głębokim tłuszczu
  • frytek

Użyjecie go dokładnie tak samo, jak zwykłej bułki tartej. Będzie też świetnym, spulchniającym dodatkiem do placków oraz pulpetów i klopsików.

Panierkę bez bułki tartej zrobicie również ze startych ziemniaków, z dodatkiem mąki pszennej, jajka i sera. To doskonały wariant, który łączy w sobie 2 dania: kotlety schabowe i warstwę panierki jak do placków ziemniaczanych. W podobny sposób przygotowuję panierkę z cebulą. 

Cebulowa panierka do schabowego - bez bułki tartej 

Czasami wszyscy potrzebujemy odmiany od klasycznego przepisu. Wtedy chowam bułkę głęboko w kąt szafki, a wyciągam cebulę. Ścieram ją na drobnych oczkach tarki. Dzięki temu, po wymieszaniu z mąką ziemniaczaną, jajkiem i majonezem, taka panierka „przykleja się” mocno do kotletów i nie odpada. Możecie też wypróbować średnie i grubsze oczka. Przysmażone wiórki cebuli będą chrupać jeszcze mocniej. Do panierki dodajcie ulubione przyprawy, których używacie do schabowych. Oprócz soli i pieprzu najlepiej sprawdzą się:

  • granulowany czosnek
  • mielona słodka i ostra papryka
  • majeranek
  • tymianek
  • rozmaryn 
  • zioła prowansalskie
  • cząber

Tego typu warzywną panierkę zrobicie również ze startego ziemniaka - polecam.

Przepis na kotlety schabowe z panierką z cebuli 

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy, np. słodka papryka, tymianek lub rozmaryn
  • sól, pieprz do smaku
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijcie lekko kotlety tłuczkiem. 
  2. Zetrzyjcie cebule na tarce o grubych oczkach. 
  3. Do miski wbijcie jajko, dodajcie majonez, mąkę, przyprawy i startą cebulę. Dokładnie wymieszajcie. 
  4. Na dużym ogniu rozgrzejcie na patelni tłuszcz. 
  5. Obtoczcie każdego kotleta w gęstej panierce i przełóżcie na patelnię. Zmniejszcie ogień. 
  6. Smażcie, aż kotlety zezłocą się z 1 i z 2 strony. Osączcie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 

Kotlety będą jeszcze smaczniejsze i bardziej intensywne w smaku, jeśli zamarynujecie je w panierce na całą noc, a usmażycie następnego dnia. Jeśli chcecie, możecie też dodać więcej ulubionych przypraw do panierki. Jeśli dodacie ich mniej, natrzyjcie kawałki mięsa pieprzem i solą przed opanierowaniem. W ten sam sposób możecie panierować również kotlety drobiowe (z piersi kurczaka).

Źródło: kanał You Tube (@Henia Foks)