Moja zasada podróżowania, to najpierw próbować znane, najchętniej warzywne dania, dać się żołądkowi przyzwyczaić do rarytasów lokalnych, a potem na głęboką wodę. Także dość często nim dojdę do owoców morza czy regionalnych specjałów o egzotycznie brzmiących nazwach i jeszcze bardziej egzotycznych składnikach, to w wielu miejscach na świecie natrafiam na dania z warzyw.

 
 

Wiele receptur na świecie zawiera: cukinię , dynię , oberżynę. Bowiem te kojarzące się z końcem lata warzywa o zabawnych kształtach, obecne są w kuchniach dosłownie wszystkich kontynentów. Zatem coś na kształt mojego subiektywnego dyniowo- cukiniowo - bakłażanowego alfabetu dań a zarazem mini podróż dokoła świata.

FIORI DI ZUCCA KWIATY DYNI LUB I CUKINI SMAŻONE WŁOCHY to mocno rzymski przysmak, obecny w licznych osteriach i tratoriach Lazio. To dla mnie zdecydowanie smak lata, ogród oświetlony świecami, gaj pomarańczowy, cykady, ciepły wieczór i ta przekąska, do tego białe wino Este!Este!Este!


CUKINIA PANIEROWANA I SMAŻONA  WŁOCHY najlepsze w życiu jadłam kiedyś warzywa przygotowane w ten sposób w malutkiej osterii pod Sienną. Z chrupką skórką, rumiane, w środku soczyste i aksamitne, z lampką Chiantii. Uwielbiam. BAKŁAŻANY TEMPURA JAPONIA to analogiczny patent na warzywa obsmażone w cieście, np. piwnym a potem na głęboki tłuszcz.

SOPA DE FLOR DE CALABAZA ZUPA Z KWIATÓW DYNI Z CUKINIĄ MEKSYK, pożywna, warzywna, zagęszczona masłem, śmietaną, kukurydzą. Dla przeciwwagi wielu ostrych, mięsnych i zdecydowanych dań kuchni meksykańskiej.

RATATOUILLE FRANCJA Prowansja pachnąca jaśminem, polami lawendy, ziołami. Też. Choć dla mnie, gdy zamykam oczy Prowansja pachnie czosnkiem, oliwą, pomidorami, po prostu ratatouille. Kocham to danie i latem gotuję je milion razy, do chleba, samo ze sobą, na zimno, na ciepło, czasem osobno gotuję pomidory z czosnkiem i cebulą, a osobno bakłażan i cukinię, czasem wszystko razem, czasem duszę, czasem wstawiam do piekarnika, czasem jest to mieszanka drobno pokrojonych warzyw a czasem warstwowy przysmak. Nigdy dość poszukiwania optymalnej receptury. Sekret ratatouille- cukinia, bakłażan, warzywa i zioła.

PISTO Z CUKINI HISZPANIA Hiszpańska odpowiedź na francuskie ratatouille z regionu Murcia. Równie pyszne danie. Gdy stanowi nadzienie do empanadas (rodzaj pierożków), rozpływam się po prostu, bo to proste, a jednocześnie rewelacyjne danie.

CAPONATA SYCYLIA kolejne wcielenie dania z pomidorów, papryki i oczywiście oberżyny. Różni się od kuzynki z Francji, doprawieniem, zamiast ziół kapary, oliwki, ocet balsamiczny czasem rodzynki czy orzeszki pini. Zawsze ilekroć jestem na Sycylii to Caponata towarzyszy mi do każdego obiadu i kolacji, chcę się jej ujeść, bo ta odtwarzana w domu zawsze smakuje jakoś inaczej niż ta spod Etny.

MȔCVER PLACKI Z CUKINI TURCJA Dla wszystkich, którzy kochają lekkie przekąski, warzywne smaki i proste wykonanie. Ja robię te placuszki czasem z samej cukinii a czasem z dodatkiem marchewki. Turcy podają je , jako ciepłą przystawkę z dipem jogurtowym, najchętniej czosnkowym.

PARMIGIANA Z  BAKŁAŻANA WŁOCHY Włosi dyskutują czy to dnie pochodzi z południa: Sycylii, Kampanii czy z północy, na co wskazywałaby nazwa Parmigiana - z Parmy. Dla smakoszy to nie istotne, bo jest to oszałamiające danie: bakłażan, sos pomidorowy, ser, beszamel z lub bez mielonym mięsem.

MOUSSAKA  GRECJA Tego dania nie trzeba przedstawiać, dobrze znana z wakacyjnych wypraw na Peloponez. Nie ma mowy o wykwintnej moussace bez optymalnych składników: bakłażanach, pomidorach, dobrym mięsie. Zapiekanka ta jest znana na całych Bałkanach i w kuchni arabskiej.

 
 

KASHK E- BADEMJAN IRAN Czyli pasta z bakłażana, z cebulą, pomidorami, podawana na Bliskim Wschodzie. W tym daniu wygląd jest odwrotnie proporcjonalny do smaku. Nie wygląda najlepiej, ale podana na ciepło, z podpłomykami, z chlebem pita smakuje wybornie.

SALATA DE VINETE BAKŁAŻAN RUMUNIA To kolejna pasta z bakłażana. Poznałam ją dobrze w Rumunii, gdzie na stole serwowana jest do chleba jak w Italii oliwa z oliwek czy tarty parmezan, po prostu do wszystkiego. Jednak to puree oberżynowe z przyprawami zna nie tylko Rumunia, na Węgrzech, a także Bałkany, region Morza Śródziemnego i kraje arabskie. Robi się ją z pieczonego bakłażana. Cudna jest wersja armeńska z kminkiem, pyszna w kuchni żydowskiej z rodzajem sosu majonezowego. We Francji pieczone bakłażany, rozdrobnione, wymieszane z czosnkiem, natką, cytryną, oliwą to prowansalskie letnie śniadanie z chrupiącą bagietką. Podobna receptura na pastę bakłażanową funkcjonuje w Rosji.

BABA GHANOUSH BAKŁAŻAN BLISKI WSCHÓD potrawa kuzynka opisywanej wyżej. Baba jest popularna w Libanie, gdzie również puree z pieczonej oberżyny miesza się z oliwą, przyprawami. Podobne danie to MELITZANOSALATA  w GRECJI dokładnie na  Korfu . W kuchni Pakistanu i Indii odpowiedzią jest BAINGAN KA BHURTA . Różnice w tej paście to, że czasem jest dodany pomidor, oliwa, czasem jogurt, majonez.

PATLICAN KIZARTMASI SMAŻONY BAKŁAŻAN TURCJA Kawałki obsmażonego bakłażana miesza się lub polewa sosem ze świeżego pomidora. Ja lubię z ryżem, lub wegetariańskim pilawem. Podobna metoda to BAKŁAŻANY SMAŻONE W BUŁAGARII ale podawane z jogurtowym sosem.

IMAM BAYILDI TURCJAkultowe impresja turecka na temat bakłażana. To duszona oberżyna, faszerowana cebulą, czosnkiem, pomidorem, czasem zawiera mielone mięso.

 
 

SambharSAMBHAR BAKŁAŻAN INDIE i na koniec danie z Indii, w jego skład wchodzą i dynia, i  bakłażan i czasem cukinia. To rodzaj gulaszu- zupy, z tamaryndowca, warzywami, przyprawami: kolendrą, kurkumą, gorczycą, curry, kozieradką. I tak jak z kuchnią japońską cuda robią kucharze peruwiańscy, tak kuchnię indyjską poza Indiami polecam w Londynie.

A, i jeszcze o winie do tych warzyw... Ale o tym zapraszam na mój blog

http://flirtzwinem.blogspot.com/2011/08/tropem-warzyw.html

Anna Smolec( Flirt z Winem)

Spis wszystkich artykułów podróżniczych znajdziecie tutaj