Do moich ulubionych, domowych wędlin należą przede wszystkim polędwiczka wieprzowa oraz schab z ziołami. Już rzadko kupuje wędliny, które można dostać w sklepie. Ich smak, a często także skład mi nie odpowiadają. Najlepsze są samodzielnie pieczone mięsa, jakie nauczyła mnie robić moja babcia. Soczyste, bardzo kruche, tak smaczne, że z pewnością na jednym plasterku się nie skończy. Robię je zwykle w żeliwnym garnku lub naczyniu z Lidla. Teraz i wy możecie ten sprzęt dostać znacznie taniej. Wykorzystajcie promocję.

Garnek - naczynie żeliwne z Lidla - idealne do wszystkich pieczonych dań

Naczynie do zapiekania z Lidla firmy Ernesto to niezbędnik w kuchni. Możecie w nim zapiekać do 250 stopni Celsjusza, jak i smażyć na kuchence gazowej czy indukcyjnej. Nadaje się do zapiekanek, gulaszu, ciasta czy ulubionego makaronu. Jakość i trwałość garnka idą ze sobą w parze, więc możecie być pewni, ze to sprzęt na lata. Powłoka emaliowana pomaga w czyszczeniu - a znajduje się zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz naczynia. Garnek jest ciężki, solidny i bardzo trwały. 

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Na płycie indukcyjnej nagrzewa się bardzo szybko i długo utrzymuje ciepło. Naczynie żeliwne jest bardzo łatwe w czyszczeniu. Zamówiłem dzisiaj jeszcze 4 sztukę.

Świetne naczynie za świetną cenę i bardzo odpowiednie dla 1-osobowego gospodarstwa domowego.

Ładne naczynie do pieczenia rzeczy takich jak chleb w piekarniku, ale także do gotowania na wolnym ogniu. Wybrałem tę opcję do mniejszych ilości.

Jak zrobić schab z ziołami w garnku żeliwnym?

Przy przygotowywaniu schabu zawsze zwracajcie uwagę na kawałek mięsa, który wybieracie. Nie powinien być w zupełności suchy, lecz z lekkimi przerostami tłuszczu. Dzięki niemu mięso nie będzie suche i wiórowate. Zioła bardzo podkreślają smak mięsa, dlatego też warto zaopatrzyć się w kilka z nich. Przede wszystkim oregano, pietruszkę, tymianek oraz estragon. Bez nich ani rusz.  Jeżeli jesteście ciekawi, jak zrobić schab z ziołami w żeliwie, sprawdźcie koniecznie ten przepis.

Składniki:

  • 700 g schabu wieprzowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka smalcu

Przygotowanie:

  1. Schab dokładnie oczyszczamy z niechcianych błonek.
  2. Następnie nacieramy sokiem z cytryny.
  3. Łączymy zioła i dodajemy pieprz.
  4. Nacieramy mięso dokładnie i przekładamy do lodówki na całą noc.
  5. Następnego dnia obsmażamy na smalcu cały kawałek w żeliwnym naczyniu.
  6. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopniu Celsjusza i pieczemy przez 50 minut.