Zawsze chętnie szykowałam dla rodziny różnorakie omlety - rzymskie (biszkoptowe), cesarskie (słodkie i pyszne), niezwykle puszyste omlety z samych białek, omlety z piekarnika, nauczyłam się też robić idealne omlety francuskie (dokładnie tak, jak przygotowywała je słynna Julia Child). Na ciepłą kolację lub obiad świetnie się u nas sprawdza omlet hiszpański, czyli ziemniaczany (tortilla de patatas). Jednak to dziecinnie łatwy przepis na omlet sezamowy jest teraz numerem 1 w mojej kuchni. Nasiona sezamu to bogate źródło białka, złożonego z bardzo dobrej jakości aminokwasów, a także kwasów tłuszczowych omega 6, przeciwutleniaczy i błonnika. Białe ziarenka są też skarbnicą żelaza, fosforu, miedzi, selenu, cynku, magnezu oraz witamin, szczególnie witaminy B1. Podobnie dobrej jakości jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Zawierają również szereg witamin, w tym B6, B12, A, E, D, K, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę i niacynę. Warto zacząć dzień od tak wartościowego, ciepłego śniadania, jakim jest szybki omlet sezamowy z 2 składników

Z czym podać omlet sezamowy?

Omlet sezamowy sam w sobie jest na tyle uniwersalny w smaku, że można go serwować zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Na zdjęciu z mojego dzisiejszego śniadania widzicie omlet sezamowy udekorowany kilkoma łyżkami gęstego jogurtu naturalnego i obsypany borówkami. W wersji deserowej wspaniale będzie smakował także ze skyrem (np. waniliowym), naturalnym serkiem wiejskim lub serkiem homogenizowanym w waszym ulubionym smaku i świeżymi owocami, owocami z puszki lub sporym kleksem domowego dżemu czy konfitur. Dodatkowo w opcji słodkiej możecie też posypać danie startą czekoladą, wiórkami kokosowymi albo przesianym cukrem pudrem. 

Omlet sezamowy na słono będzie genialną, lekko chrupiącą przekąską (ziarenka na spodzie dają tę przyjemną chrupkość) z dodatkiem blanszowanego szpinaku i serka pleśniowego, z wędzonym łososiem i pikantnym tartym serem albo z usmażonym boczkiem, podsmażonymi z czosnkiem pieczarkami lub świeżą rukolą oraz pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. 

Omlet sezamowy - przepis

Składniki (na 1 sycącą porcję)

  • 1 solidna garść nasion białego sezamu 
  • 2 jajka "zerówki"
  • odrobina masła
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania:

  1. Postawcie niewielką patelnię na kuchence, dodajcie odrobinkę masła i rozpuśćcie je na małym ogniu;
  2. Na rozpuszczone masło wysypcie sezam tak, żeby pokrył całe dno patelni;
  3. Wbijcie 2 jajka do miski, dodajcie odrobinę soli i rozkłóćcie masę widelcem;
  4. Po krótkiej chwili wylejcie jajka na sezamowy spód;
  5. Smażcie omlet tylko z 1 strony, na małym ogniu, pilnując, żeby jajka dokładnie się ścięły, a ziarenka sezamu się nie przypaliły - bo wtedy danie będzie gorzkie i niesmaczne. 

Gotowy omlet sezamowy zdejmijcie z patelni, uzupełnijcie wybranymi dodatkami, jedzcie na ciepło.