Białkowy omlet z warzywami wzmocni wszystkich: i starszych, i dzieci, i osoby, które sporo ćwiczą lub pracują fizycznie. Nie jest to jednak omlet z kurczakiem. Wiele osób białko kojarzy głównie z tym mięsem. Możecie je oczywiście dodać, ale tym razem główną rolę gra inny produkt lubiany przez wszystkich Polaków, a szczególnie przez miłośników treningów na siłowni i fanów wiosennych past kanapkowych.
Jakie warzywa mają najwięcej białka?
Omlet, oprócz rozmąconych jajek i „polskiego skarbu”, zawiera sporo warzyw. Możecie użyć dowolnych, jakie tylko macie w lodówce. Im jednak twardsze, tym cieniej powinny być pokrojone (by po usmażeniu nie były już surowe). Dobrym rozwiązaniem będzie też starcie wybranych na tarce. Wiele osób białko kojarzy głównie z mięsem i nabiałem, ale warzywa również mają go zaskakująco dużo. Jeśli zależy wam na białkowym doładowaniu z samego rana, podsmażcie w omlecie:
- zielony groszek (mrożony lub świeży)
- zieloną fasolkę szparagową (mrożoną lub świeżą)
- bób (mrożony lub świeży)
- fasolę
- szpinak lub jarmuż
- kapustę
- brokuły i kalafior
Do takiego omletu dobrze też będzie dodać grzyby, a wierzch posypać kiełkami, które również zawierają sporo białka. Szczególnie dużo mają go kiełki lucerny, fasoli mung lub rzodkiewki.
Jak zrobić omlet białkowy?
Najbardziej białkowy będzie omlet z białek. Jeśli często zostają wam one po upieczeniu ciasta, możecie je zużyć nie tylko na bezy. Śniadaniowy omlet z dodatkami i mnóstwem białka będzie pożywnym i lżejszym posiłkiem niż tort bezowy czy kokosanki z białek. Wybierzcie go, jeśli staracie się na wiosnę trzymać linię i ograniczać słodycze. Po takim śniadaniu deser długo nie będzie wam w głowie.
Omlet białkowy przygotujecie zarówno z samych białek, jak i całych jajek, z dodatkiem przesmażonych wcześniej na oliwie lub oleju warzyw i twarogu. Twaróg wkruszcie na już podsmażone warzywa zalane rozkłóconymi jajkami. Omlet z całych jajek jest smaczniejszy i ma ładniejszy, bardziej apetyczny kolor. W żółtkach jaj jest też sporo wartościowego tłuszczu. Wybierzcie chudy twaróg. W takim twarogu znajduje się najwięcej białka (ok. 20 g białka na 100 g).
Przepis na omlet wysokobiałkowy
Składniki:
- 4-6 jajek
- 50-60 ml mleka
- 1 ząbek czosnku
- 50 g boczku wędzonego
- 2-3 garści zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
- 100 g chudego twarogu w kostce
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: natka pietruszki, koperek lub kiełki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Rozkłóćcie jajka z mlekiem, doprawcie solą i pieprzem.
- Posiekajcie czosnek (niezbyt drobno, by nie przypalił się na patelni).
- Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie go na suchej patelni na średnim ogniu.
- Gdy tłuszczyk z boczku się wytopi, dodajcie na patelnię zielony groszek i czosnek. Wymieszajcie.
- Jeśli groszek zaczyna przywierać, dodajcie na patelnię odrobinę oleju.
- Rozkruszcie twaróg na nieregularne kawałki.
- Po 3 minutach smażenia zmniejszcie nieco moc palnika i zalejcie boczek z groszkiem jajkami. Obróćcie patelnią tak, by masa jajeczna dotarła w każde miejsce i była równa. Wkruszcie na wierzch twaróg, lekko dociskając go łopatką.
- Smażcie, aż brzegi i spód omletu się zezłocą (ok. 2-3 minuty).
- Zdejmijcie na chwilę omlet z ognia. Podważcie brzegi łopatką, przełóżcie na talerz.
- Obróćcie talerz nad patelnią i zsuńcie omlet z powrotem na patelnię, by dosmażył się z 2 strony, również na złoto.
Komentarze