Białkowy omlet z warzywami wzmocni wszystkich: i starszych, i dzieci, i osoby, które sporo ćwiczą lub pracują fizycznie. Nie jest to jednak omlet z kurczakiem. Wiele osób białko kojarzy głównie z tym mięsem. Możecie je oczywiście dodać, ale tym razem główną rolę gra inny produkt lubiany przez wszystkich Polaków, a szczególnie przez miłośników treningów na siłowni i fanów wiosennych past kanapkowych. 

Jakie warzywa mają najwięcej białka?

Omlet, oprócz rozmąconych jajek i „polskiego skarbu”, zawiera sporo warzyw. Możecie użyć dowolnych, jakie tylko macie w lodówce. Im jednak twardsze, tym cieniej powinny być pokrojone (by po usmażeniu nie były już surowe). Dobrym rozwiązaniem będzie też starcie wybranych na tarce. Wiele osób białko kojarzy głównie z mięsem i nabiałem, ale warzywa również mają go zaskakująco dużo. Jeśli zależy wam na białkowym doładowaniu z samego rana, podsmażcie w omlecie: 

  • zielony groszek (mrożony lub świeży)
  • zieloną fasolkę szparagową (mrożoną lub świeżą)
  • bób (mrożony lub świeży)
  • fasolę 
  • szpinak lub jarmuż 
  • kapustę
  • brokuły i kalafior

Do takiego omletu dobrze też będzie dodać grzyby, a wierzch posypać kiełkami, które również zawierają sporo białka. Szczególnie dużo mają go kiełki lucerny, fasoli mung lub rzodkiewki. 

Jak zrobić omlet białkowy?

Najbardziej białkowy będzie omlet z białek. Jeśli często zostają wam one po upieczeniu ciasta, możecie je zużyć nie tylko na bezy. Śniadaniowy omlet z dodatkami i mnóstwem białka będzie pożywnym i lżejszym posiłkiem niż tort bezowy czy kokosanki z białek. Wybierzcie go, jeśli staracie się na wiosnę trzymać linię i ograniczać słodycze. Po takim śniadaniu deser długo nie będzie wam w głowie.

Omlet białkowy przygotujecie zarówno z samych białek, jak i całych jajek, z dodatkiem przesmażonych wcześniej na oliwie lub oleju warzyw i twarogu. Twaróg wkruszcie na już podsmażone warzywa zalane rozkłóconymi jajkami. Omlet z całych jajek jest smaczniejszy i ma ładniejszy, bardziej apetyczny kolor. W żółtkach jaj jest też sporo wartościowego tłuszczu. Wybierzcie chudy twaróg. W takim twarogu znajduje się najwięcej białka (ok. 20 g białka na 100 g). 

Przepis na omlet wysokobiałkowy

Składniki:

  • 4-6 jajek
  • 50-60 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g boczku wędzonego
  • 2-3 garści zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 100 g chudego twarogu w kostce 
  • sól i pieprz do smaku 

Dodatkowo: natka pietruszki, koperek lub kiełki do posypania. 

Sposób przygotowania:

  1. Rozkłóćcie jajka z mlekiem, doprawcie solą i pieprzem.
  2. Posiekajcie czosnek (niezbyt drobno, by nie przypalił się na patelni). 
  3. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie go na suchej patelni na średnim ogniu. 
  4. Gdy tłuszczyk z boczku się wytopi, dodajcie na patelnię zielony groszek i czosnek. Wymieszajcie. 
  5. Jeśli groszek zaczyna przywierać, dodajcie na patelnię odrobinę oleju. 
  6. Rozkruszcie twaróg na nieregularne kawałki. 
  7. Po 3 minutach smażenia zmniejszcie nieco moc palnika i zalejcie boczek z groszkiem jajkami. Obróćcie patelnią tak, by masa jajeczna dotarła w każde miejsce i była równa. Wkruszcie na wierzch twaróg, lekko dociskając go łopatką.
  8. Smażcie, aż brzegi i spód omletu się zezłocą (ok. 2-3 minuty). 
  9. Zdejmijcie na chwilę omlet z ognia. Podważcie brzegi łopatką, przełóżcie na talerz.
  10. Obróćcie talerz nad patelnią i zsuńcie omlet z powrotem na patelnię, by dosmażył się z 2 strony, również na złoto.