Surówce z marchewki należy się szacunek. To od niej większość z nas zaczynała zapoznawać się z warzywami. Surówka z marchewki i jabłka to jednak dobre dla niemowląt. Nieco starsi mogą z nią pokombinować. Bardzo lubię wstążki z marchewki zrobione obieraczką, z sosem na bazie octu ryżowego, czosnku i chili. Nie odmówię też marchewki po koreańsku, z octem, cukrem, imbirem, mieloną kolendrą i pieprzem, zalanej gorącym olejem. Po wymieszaniu i zmacerowaniu pod przykryciem z resztą dodatków, jest przepyszna. Gdy jednak zależy mi na czasie, robię ją w jeszcze inny sposób, o łagodniejszym, ale wciąż wyrazistym smaku i z wpływami Azji. 

Jak zrobić wyjątkowy sos do surówki z marchewki?

Do surówki z marchewki pasuje nie tylko jabłko, ananas, pomarańcza czy chrzan, ale również orzechy, a konkretnie masło orzechowe połączone z majonezem. Aby jednak surówka marchewkowa do obiadu nie zamieniła się w deser, koniecznie użyjcie soli. Wydobędzie ona jeszcze bardziej smak orzeszków, a jednocześnie podkreśli słodycz marchewki.

Smak orzechowego sosu do surówki z marchewki przełamie dodatkowo sok z połowy cytryny lub limonki i pokrojona papryczka chili lub jej suszone płatki. Jeśli surówkę będą jadły dzieci lub nie lubicie ostrych dodatków, możecie je pominąć lub usunąć nasiona ze świeżej papryczki przed jej dodaniem do reszty dania. 

Surówka z marchewki z sosem orzechowym w azjatyckim stylu doskonale będzie pasować do ryb, kotletów drobiowych i pulpetów z indyka, ale również do kotletów ziemniaczanych i do mięsa z grilla, np. szaszłyków. Aby chrupała, posypcie ją pokruszonymi orzeszkami ziemnymi lub użyjcie masła z kawałeczkami orzechów. 

Surówka z marchewki z sosem orzechowym - przepis

Składniki:

  • 400-500 g marchewki
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny lub limonki

Opcjonalnie (można pominąć): 1 posiekana papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili oraz posiekana kolendra i pokruszone orzeszki ziemne do przybrania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce lub w malakserze marchewkę.* Odłóżcie na bok.
  2. Wymieszajcie masło orzechowe z 2-3 łyżkami wody tak by powstał gęsty sos.
  3. Dodajcie majonez, sok z cytryny, ewentualnie chili i wymieszajcie raz jeszcze na gładki sos. 
  4. Wymieszajcie marchewkę z sosem. 
  5. Przykryjcie surówkę talerzykiem lub folią spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 20-30 minut, by smaki się przegryzły. 
  6. Tuż przed podaniem doprawcie solą do smaku i wymieszajcie ostatni raz.

*Możecie też posiekać ją nożem w cieniutkie paseczki lub obrać obieraczką we wstążki.