Choć przepis na kotlety mielone nie jest skomplikowany, to nie zawsze wychodzą one idealnie. Często, mimo podążania za przepisem, stają się twarde i suche. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste i rozpływały się w ustach. 

Co dodać do kotletów mielonych, żeby były miękkie?

Magda Gessler ma pewien trik, dzięki któremu kotlety same rozpadają się pod widelcem. Jej sekretnym składnikiem jest mocno schłodzona woda gazowana. Zastanawiacie się, po co woda do kotletów mielonych? Okazuje się, że ten niepozorny dodatek ma ogromne znaczenie dla finalnej konsystencji dania. Dzięki dodatkowi wody, mięso będzie napowietrzone i nie wyschnie podczas smażenia.

Ile wody do kotletów mielonych?

Na pół kilograma mięsa mielonego wystarczą tylko 2-3 łyżki zimnej wody gazowanej. Najlepiej dolewać ją stopniowo, w niewielkich ilościach, ciągle wyrabiając masę. W ten sposób łatwo wyczujemy jaka ilość będzie odpowiednia do uzyskania idealnej konsystencji mięsnej masy. Mięso powinniśmy wyrabiać tak długo, aż będzie łatwo odchodziło od dłoni.

Z jakiego mięsa robi się mielone?

Kotlety mielone najczęściej przygotowujemy z mięsa wieprzowo-wołowego. Nie bez znaczenia są jednak proporcje tej mieszanki. Magda Gessler poleca, aby wołowiny było o 1/3 mniej niż wieprzowiny. Oczywiście kluczowa jest jakość produktu, dlatego, zamiast kupować mielone mięso w paczce, lepiej wybrać to w kawałku i zmielić samodzielnie.

Kotlety mielone - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki zimnej wody gazowanej
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Bułką moczymy w mleku.

2. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy, a następnie smażymy ją na maśle.

3. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy, stopniowo dolewając po łyżce wody gazowanej. Następnie dodajemy przesmażoną cebulę i porządnie odciśniętą z mleka kajzerkę.

4. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz, majeranek i ponownie wyrabiaj kilka minut, żeby składniki dobrze się połączyły, a samo mięso stało się pulchne.

5. Z mięsnej masy formujemy kotlety i panierujemy je w bułce tartej.

6. Kotlety mielone smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor.

 

Tak przygotowane kotlety najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków lub kaszy gryczanej. Do tego przyda się też warzywny dodatek, taki jak surówka z kiszonej kapusty, zasmażane buraczki lub mizeria.