Gotujecie duży gar zupy? Większość z nas przygotowuje ją z reguły tak, aby starczyła na 2-3 dni. Robimy tak zarówno w przypadku, gdy ma być samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do drugiego posiłku z mięsem. Zdarza się, że nieprawidłowe jej przechowywanie popsuje nam plany i grochówka będzie do wylania. Sprawdźcie, jak uniknąć tego problemu!
Dlaczego grochówka fermentuje?
Zupa kwaśnieje lub fermentuje, gdy nieprawidłowo ją przechowujemy. Zaraz po podgrzaniu grochówka nie nadaje się do schowania w lodówce, dlatego często pozostawiamy ją na kuchennym blacie czy kuchence i zapominamy o niej na jakiś czas. Innym błędem jest bezpośrednie przykrywanie garnka pokrywką, gdy jest jeszcze gorąca. Gdy wynosimy ją na balkon do schłodzenia, zupa nie ma dostępu do powietrza i nie może swobodnie wystygnąć. Wewnątrz zachodzą procesy fermentacji i dochodzi do kwaśnienia.
Jeżeli musimy ją wystawić na balkon lub taras, przykryjmy ją ściereczką kuchenną lub gazą. Dzięki temu do środka nie przedostaną się drobne muszki. Zupa będzie mogła odparować i stopniowo wystygnąć. Rekomendujemy, aby przelać ją w mniejsze pojemniczki i przełożyć do lodówki. Niestabilna temperatura na zewnątrz może znacznie wpłynąć na jakość wywaru.
Dlaczego groch nie chce się rozgotować?
Istnieje kilka sposobów na rozmiękczenie grochu tak, aby był idealnie miękki w zupie. Wystarczy zastosować się do tych kilku porad, aby dostosować miękkość ziaren grochu do swoich preferencji:
- połówki ziaren grochu namaczamy przez godzinę w wodzie, aby całkowicie zmiękł podczas gotowania zupy. W ten sposób przyspieszymy ten proces;
- całe ziarna grochu muszą moczyć się przez noc lub przez około 8 godzin. To bardzo ważne, gdyż bezpośrednio dodane do wywaru, nawet po ugotowaniu, nadal będą zbyt twarde;
- namaczanie w sodzie pomoże w szybszym przygotowaniu grochu. Wystarczy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej do wody z nasionami i pozostawić na około 30 minut;
- zmiksowanie w blenderze na drobniejsze kawałki ułatwi gotowanie grochu. Jeżeli planujemy zrobić zupę krem, to idealny pomysł, który przyspieszy całą obróbkę termiczną.
Komentarze