Grecja to upalny kraj o pięknym krajobrazie, który zachwyca ofertą turystyczną i wspaniałą kuchnią. W tej części Europy zobaczymy naturalne zatoki, wysokie góry, wapienne skały, zielone doliny. Zapamiętamy niezwykłe zapachy ziół, kwiatów i pomarańczy. Wiosną tutejsze łąki zamieniają się w dywany porośnięte barwnymi kwiatami, a zachody słońca są tak piękne, że zostają w pamięci na zawsze.

Jedną z największych atrakcji turystycznych Grecji jest zachwycająca widokami i romantycznymi krajobrazami wyspa Santorini. Jej wspaniałe zabudowania urzekają turystów swoim niepowtarzalnym klimatem. Najpiękniej wyglądają o zachodzie słońca, kiedy od ścian białego miasta odbijają się promienie znikającego w morzu blasku. Santorini odwiedzane przez setki turystów staje się tyglem kulturowym, zwiedzane przez ludzi z całego świata nabiera nowych barw. Te, które dominują na zdjęciach to jednak przeważnie biel i błękit. Santorini to raj dla amatorów fotografii. Ten niezwykły skrawek Grecji  jest dla wszystkich, którzy uwielbiają smaczne jedzenie ze świeżych surowców. Także dla tych, którzy są romantykami. Na tej magicznej wyspie znajdującej się na Morzu Śródziemnym z każdego miejsca można zobaczyć błękit wody. Jest niewielka, w najdłuższym miejscu ma 12 km, w najwęższym zaledwie 2 km. Potężny wybuch wulkanu w 1550 roku p.n.e. spowodował częściowe zapadnięcie się wyspy i powstanie ogromnego urwiska w kształcie półksiężyca.

Naturalne piękno Santorini sprawia, że jest wymarzonym miejscem wakacji wielu turystów. Przez pismo podróżnicze „Travel and Leisure” zostało zgłoszone do konkursu na najbardziej romantyczne miejsce na świecie. Główne miejscowości na Santorini  to administracyjna stolica wyspy Thira oraz miejscowość Oia.

Przechadzając się wąskimi uliczkami Santorini, natkniemy się na biało-niebieskie domy, starszych ludzi odpoczywających w pobliżu restauracji, osiołki przewożące turystów.

Dla ludzi żądnych wrażeń i chcących obcować z nowymi smakami Santorini jest idealnym miejscem. Podróże po Grecji mogą przynieść kulinarne niespodzianki i nie należy bać się tych smakowitych nowości.

Na wyspie warto zjeść mięso kozie, jagnięcinę, dania rybne i owoce morza. Grecka kuchnia bazuje na świeżych komponentach, świeżych ziołach, jak np. oregano, rozmaryn, liście laurowe. Typowym daniem greckim jest między innymi musaka, rodzaj zapiekanki przygotowanej z ziemniaków, bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i całego bogactwa przypraw. Słynnym daniem jest też kleftiko - jagnięcina umieszczona w glinianym naczyniu, pieczona w piecu z dodatkiem przypraw i oliwy. Małe, pyszne szaszłyki, opiekane pomidory, greckie sałatki. Idealnym deserem są owoce podawane w syropie cukrowym. Polecane przez Greków wytrawne wino Retsina konserwowane żywicą piniową pozostawia niespotykane wspomnienie smakowe. Produkowane w dużej mierze ze szczepu Savatiano, charakteryzuje się niską kwasowością. Tradycja wytwarzania wina w Grecji jest bardzo stara. W całym kraju produkuje się wina, które stanowią wizytówkę danego miejsca.

Każdy turysta powinien spróbować także greckich oliwek i wytwarzanej z nich oliwy. Pod słonecznym niebem Santorini dojrzewa i nabiera magicznego zapachu ogromna ilość warzyw i owoców. W greckiej kuchni odgrywają ogromną rolę. Żaden europejski naród nie dorówna Grekom w spożyciu warzyw. Grecja to także prawdziwe bogactwo serów. Poza ogólnie dostępnymi typu: Kasseri, Kafalotiri, Myzithra jest też wiele gatunków serów miejscowych. Dzięki ziołom zjadanym przez owce i kozy oraz od lat stosowanym oryginalnym recepturom, sery greckie charakteryzują się wspaniałymi walorami smakowymi. Na uwagę zasługuje wytwarzany z mleka owczego ser Kasseri, mający wiele zastosowań w greckiej kuchni. Masa serowa zanurzana jest w gorącej solance, w ten sposób powstaje żółty, gumowy, ciągnący się miąższ z lekkim połyskiem. W smaku dość słony i ostry. W Grecji obok sera Feta stosowany w wielu lokalnych potrawach, jak np. Saganaki. Idealny do ciast, topienia, opiekania, nadaje się też do dań z makaronem. W Santorini podaje się go w postaci grubych plastrów smażonych na gorącej oliwie z oliwek, z dodatkiem soku cytryny. Podobne sery wyrabiano już w czasach starożytnych.

Ryby, podobnie jak przepiękne plaże są atrybutem Santorini. Chętnie jadane są także owoce morza. Gracka kuchnia pełna jest niezwykłych aromatów pochodzących z niezliczonej ilości ziół i dodatków. Dzięki nim pozornie zwyczajne dania smakują wyjątkowo. Na greckich stołach króluje też cytryna, którą dodaje się do wielu potraw, także zup. Nie można też zapomnieć o czosnku wspaniale harmonizującym z delikatną grecką oliwą.

Santorini uczy zdrowego stylu życia w zgodzie z naturą. Różnobarwność tej niezwykłej wyspy zachęca do dalszych podróży po tej części Europy.

Joanna Szczepańska
(Neblina)