Dużą zaletą tego ciasta z budyniem jest to, że niezależnie od tego, czy trwa sezon, czy nie, możecie przez cały rok zajadać się deserem z sezonowymi owocami. Na takie okazje wystarczy zachomikować kilka słoików z letnimi przetworami. Zadowoleni będą również wszyscy miłośnicy kremów i warstwowych ciast, w których każde pięterko różni się od kolejnego konsystencją i smakiem. Ciasto z masą budyniową pod chrupiącą kruszonką ma owocową masę budyniową, a spód i kruszonka są z prostego kruchego ciasta. 

Jak zrobić ciasto budyniowe z kompotem? 

Mimo, że ciasto brzmi i wygląda na skomplikowane, wszystko sprowadza się tak naprawdę do kilku czynności. Z upieczeniem kruchego ciasta na spód i kruszonkę na pewno sobie poradzicie. 

Podstawą smaku, i tym co wyróżnia ciasto z masą budyniową wśród innych, jest kompot - najlepiej taki, który przygotowywaliście latem. Możecie wykorzystać wiśniowy, czereśniowy, truskawkowy - właściwie jakikolwiek, i postąpić z nim za każdym razem tak samo. W 1 szklance napoju rozpuszczamy 2 budynie i cukier. Pozostałe 2 szklanki napoju zagotowujemy, następnie wlewamy do 2 części wrzącego kompotu mieszankę kompotu z budyniem i mieszamy, aż budyń z kompotem zgęstnieje i dodajemy owoce. Odczekajcie koniecznie, aż budyń nieco przestygnie. Zbyt gorący wsiąknie w spód.  

Jeśli nie macie chwilowo kompotu lub nie przygotowywaliście go wcześniej, możecie go szybko ugotować. W zimie głównie z jabłek, ale wiosną i latem, już z owoców sezonowych. Kompot da się zrobić również z owoców mrożonych. 

Ciasto z masą budyniową i wiśniami z kompotu - przepis

Składniki na ciasto (na formę ok. 23 x 31 cm):

  • 3 szklanki przesianej mąki
  • 200 g pokrojonego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę budyniową:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 3 szklanki kompotu z wiśni (opcjonalnie, może być z innych owoców) + owoce odsączone z kompotu
  • 2-3 łyżki cukru (ilość dobierzcie w zależności od tego, jak słodki jest kompot)

Dodatkowo, na kruszonkę: ciasto, które wcześniej włożyliście do lodówki i cukier puder do posypania. 

Idealnie sprawdzi się do ciasta na dużą blachę! Świetnie wypieczone ranty i środek!

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijcie od ciasta: przesiejcie mąkę do miski, dodajcie masło w kawałkach i wymieszajcie z mąką.
  2. Dodajcie żółtka, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i śmietanę. Mieszajcie, a następnie zagniećcie ciasto.
  3. Odkrójcie 1/3 ciasta, owińcie folią spożywczą i włóżcie do zamrażarki. Wyjmiecie je tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.
  4. Resztę wyłóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkujcie.
  5. Nakłujcie widelcem i pieczcie 25-30 minut w temp. 180 st. C. 
  6. Gdy ciasto się piecze, zróbcie owocową masę budyniową: wsypcie do miski oba budynie w proszku i cukier, wlejcie 1 szklankę kompotu i wymieszajcie trzepaczką.
  7. Do garnka wlejcie resztę kompotu i zagotujcie.
  8. Do gotującego się kompotu dodajcie budynie wymieszane z cukrem i resztą kompotu i gotujcie, mieszając, aż masa zgęstnieje.
  9. Dodajcie pod koniec odsączone z kompotu owoce, wymieszajcie, zestawcie z ognia i wystudźcie.
  10. Wylejcie ciepłą (ale nie gorącą) masę na upieczone ciasto - w przeciwnym razie większość masy wsiąknie w spód. Rozsmarujcie równą warstwą na cieście.
  11. Złóżcie ciasto: wyjmijcie ciasto z zamrażarki, zetrzyjcie na tarce i rozłóżcie na masie budyniowej. Pieczcie w 180 st. C przez ok. 45-50 minut. Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem.