Pierogi to jedno z najbardziej ulubionych dań Polaków. Podawane na słodko z białym serem czy na wytrawnie z mięsem albo kapustą i grzybami nie mają sobie równych. Prostota tego dania wielokrotnie zachwyca turystów, którzy zapamiętują je na długo. Ciasto na pierogi powinno być gładkie, bardzo sprężyste i rozciągliwe. Po ugotowaniu zaś - miękkie i niezbyt grube. Do tej pory przygotowywałam je z jajkiem i olejem, jednak poznałam znacznie lepszy, smaczniejszy sposób. Włożyłam wszystkie składniki do robota kuchennego z Lidla, który wyrobił je na niesamowicie gładką i puszystą kulę. Teraz możecie dostać taki sprzęt w Lidlu za niewielkie pieniądze.

SilverCrest Robot kuchenny - specjalista od ugniatania ciasta

Robot kuchenny od marki SilverCrest skrywa w sobie niezwykłe możliwości. Przede wszystkim ma sporą misę, w której ubijecie idealną pianę z białek czy śmietanę. Hak zmierzy się z każdym ciastem drożdżowym, które wyrośnie na idealny placek. Dodatkowo nasadka do miksowania koktajli czy rozdrabniacz świetnie spiszą się przy musach czy puree. Robot z Lidla z pewnością docenią także fani surówek i sałatek, gdyż trze warzywa w mgnieniu oka. Jeżeli jesteście ciekawi, co jeszcze potrafi, sprawdźcie koniecznie poniżej.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Ładnie wygląda, tani, mały i poręczny.

Zaskoczyła mnie cena i jakość tego produktu.

Koleżance zaginął robot - stary mikser, który miała od około 45 lat. Ten produkt bardzo ją uszczęśliwił. Cena była dobra.

Jak zrobić najlepsze ciasto pierogowe bez jajek i oleju?

Ciasto pierogowe to jeden z bazowych przepisów, który można parować np. z białym serem, nadzieniem mięsnym czy farszem z ziemniaków. Bez względy na to, czy chcecie je zrobić na słodko czy na wytrawnie, elastyczność ciasta to podstawa. W przeciwnym wypadku pierogi będą się rozpadać a farsz wypłynie do garnka. Gaździna, która kiedyś uczyła mnie najlepszego żuru na maślance, pokazała mi także jedno z lepszych ciast na pierogi. Używała masła.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 szczypta soli
  • 350 ml gorącej wody
  • 40 g masła

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności należy roztopić masło,
  2. Następnie, po wystudzeniu, przelewamy je do przesianej mąki.
  3. Wyrabiamy razem z gorącą wodą.
  4. Doprawiamy solą.
  5. Wszystkie składniki ugniatamy w mikserze z hakiem przez około 10 minut.
  6. Aby sprawdzić, jak ciasto zostało wyrobione, ubijcie je delikatnie na stolnicy.
  7. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, przełóżcie jeszcze na około 5 minut do robota kuchennego.
  8. Rozwałkujcie na cienki placek, w którym wykroicie zgrabne kółka za pomocą miseczki.
  9. Nadziewajcie wybranym farszem pierogowym.