Jabłka pasują chyba do każdego ciasta. Można na przykład wymieszać je z cukrem i sporą ilością cynamonu, a potem wyłożyć na cienki, kruchy spód, posypać kruszonką i zapiec. Takiej szarlotce na pewno nikt się nie oprze. Jeszcze szybciej zrobicie proste ciasto jogurtowe z jabłkami. Zachęcamy was do wypróbowania również poniższego, łatwego przepisu na mięciutki i pyszny jabłecznik. Sekretem genialnego smaku i konsystencji tego wypieku jest budyń, który dodaje się do masy w trakcie przygotowań. Wystarczy zalać nią doprawione cukrem oraz cynamonem jabłka, wstawić całość do piekarnika i gotowe. W mniej niż godzinę otrzymacie pachnące, miękkie owocowe ciasto. Będzie wspaniale smakować podane (koniecznie na ciepło) z gałką lodów waniliowych oraz bitą śmietaną.  

Przepis na ciasto budyniowe z jabłkami

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 5-6 dużych jabłek na szarlotkę, np. antonówki albo papierówki 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie jabłka ze skórki. Pokrójcie je w kostkę.
  2. Tak przygotowane jabłka wsypcie do miski, zasypcie cukrem i dodajcie przyprawy: cynamon, ekstrakt z wanilii oraz gałkę muszkatołową. Wymieszajcie.
  3. Blachę do pieczenia wysmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Możecie też użyć zamiast tego papieru do pieczenia. 
  4. Dno blaszki wyłóżcie jabłkami z cukrem. 
  5. Następnie do dużej miski wsypcie mąkę wraz z proszkiem od pieczenia i budyń. Wlejcie też roztopione i ostudzone masło, a następnie mleko i jajka. Weźcie mikser, zmiksujcie wszystko kilka minut, aż masa będzie gładka i jednolita. W razie, gdyby wyszła zbyt gęsta, wlejcie więcej mleka. Jeśli z kolei jest za rzadka - dosypcie odrobinę mąki.
  6. Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy, na jabłka. Możecie lekko postukać foremką w blat, żeby masa idealnie pokryła owoce. 
  7. Włóżcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 45 minut do suchego patyczka. 

Niech was nie zdziwi, że do samego ciasta budyniowego nie dodaje się cukru. Cukrem obficie zasypywane są jabłka, dzięki czemu nasz wypiek wychodzi naturalnie słodki i wprost przepyszny.