Ciasto na domowe bułki można zrobić na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest przygotowanie ciasta drożdżowego. Dodatek mleka skondensowanego wspaniale wpływa na jego konsystencję, a bułki po upieczeniu mają nie tylko mleczny, lekko słodki smak i aromat, ale również puszystą strukturę. Są idealnie miękkie i wyrośnięte. Następnym razem, zamiast biec rano do piekarni po świeże pieczywo, zróbcie wyśmienite śniadaniowe bułki sami. Bułeczki z mlekiem skondensowanym pięknie się kroją nawet na ciepło, są bardzo lekkie i znikają w okamgnieniu. Wasze dzieciaki chętnie też zabiorą do szkoły kanapki z takiego pieczywa. Bułki będą świeże i puchate przez kilka dni, dlatego warto je przygotować od razu z pełnej porcji. Przechowujcie je w chlebaku. 

Na czym polega przygotowanie bułeczek z mlekiem skondensowanym według zasady 15+?

Bułki z ciasta drożdżowo-mlecznego są przepyszne, ale wymagają odrobiny cierpliwości. Aby drożdże zaczęły pracować, trzeba będzie im dać 15 minut w cieple. Ciasto po wyrobieniu również musi chwilę odpocząć i podwoić swoją objętość. Żeby wyrosło, dajcie mu minimum 45 minut (15+15+15), a nawet 60 minut (15+15+15+15). Po rozwałkowaniu i ukulaniu zgrabnych bułek, ciasto potrzebuje wyrosnąć drugi raz – tym razem przez 30 minut. To kolejny moment, kiedy trzeba będzie zastosować naszą zasadę (15+15)

Bułeczki na mleku skondensowanym - przepis 

Bułeczki na mleku skondensowanym z odrobiną dobrego masła lub domowej roboty dżemu, konfitury czy powideł to wymarzone słodkie śniadanie. Ich skórka delikatnie się przypieka a środek pozostaje delikatny. Możecie je zrobić w wersji najbardziej podstawowej, krok po korku z naszym przepisem, albo poeksperymentować ze smakiem. Posypcie je z wierzchu dodatkowo np. ziarnami sezamu, czarnuszką lub makiem.

Składniki (na 20 niedużych bułeczek):

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 25 g białego cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki
  • 30 g miękkiego masła minimum 82%

Dodatkowo: 1 duże jajko do posmarowania wierzchu bułeczek i 1/2 łyżeczki soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie rozczyn. W rondelku podgrzejcie 1/4 szklanki mleka do temperatury około 40 st. C, a następnie przelejcie mleko do miski, wymieszajcie je z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki;
  2. Przykryjcie rozczyn czystą kuchenną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut; 
  3. Następnie mąkę przesiejcie do miski, połączcie z mlekiem skondensowanym, solą i gotowym rozczynem;
  4. Wyrabiajcie ciasto na bułeczki z mlekiem skondensowanym przez ok. 10 minut najlepiej ciepłymi rękami;
  5. Po tym czasie dodajcie do masy miękkie masło i zagniatajcie całość jeszcze przez chwilę;
  6. Przykryjcie ciasto folią spożywczą i odstawcie je na 45-60 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość); 
  7. Po upływie ok. godziny, podzielcie ciasto na 20 kulek podobnej wielkości i poukładajcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Ponownie przykryjcie je ściereczką;
  8. Teraz bułeczki będą wyrastać pod przykryciem 2. raz (30 minut);  
  9. Rozgrzejcie piekarnik do 170 st. C;
  10. Wyrośnięte bułeczki z mlekiem skondensowanym posmarujcie rozkłóconym jajkiem i pieczcie ok. 30 minut.