Pierożki roztoczańskie to doskonała opcja na weekendowy obiad (z barszczem czerwonym do popicia - takie pierożki możecie potraktować jako paszteciki) lub na pożywne śniadanie lub przekąskę. Najlepiej smakują na ciepło. To jednak zaledwie 1 ze skarbów kuchni Roztocza. W piekarniach z regionu znajdziecie też oczywiście cebularze, a w lokalnych sklepikach, knajpkach jeszcze więcej przysmaków.
Co można zjeść na Roztoczu?
Roztocze słynie z grzybów, ziół, kaszy, jagód i innych owoców, dań mącznych, mięsa i ryb. Niezwykle popularne w regionie są też miody roztoczańskie, w tym fasolowy z nektaru kwiatów fasoli piękny jaś, a także rzepakowy czy lipowy. Szybcy i odważni mogą spróbować unikatowego miodu z barszczu Sosnowskiego, wytwarzanego w niewielkich ilościach z uwagi na to, że pola z barszczem są regularnie niszczone.
Kuchnia Roztocza to kocioł pełny typowych smaków polskich z wpływami żydowskimi i ukraińskimi, a nawet orientalnymi. Wśród najbardziej popularnych dań są m.in. proziaki, barszcz ukraiński, żur, grochówka wojskowa, czulent, pascha czy też bałabuchy (owalne, długie na 12 cm kluski ziemniaczane z serowo-ziemniaczanym farszem) i pieróg biłgorajski.
Charakterystyczne dla tego regionu są też inne pierogi i pierożki. Nie zawsze jednak jest to coś, co wszyscy Polacy kojarzą pod tą nazwą.
Co to są pierożki roztoczańskie?
Pierożki roztoczańskie to właściwie puszyste bułeczki z nadzieniem. Nie mają nic wspólnego z klasycznymi, lepionymi półksiężycami. Takie pierożki piecze się z ciasta drożdżowego, najczęściej z 2 farszami: z kaszy gryczanej lub z soczewicy. Obie wersje są równie pyszne, jednak lepsza od drugiej. Jeśli macie już wcześniej ugotowaną kaszę lub soczewicę, odpadnie wam sporo czasu w kuchni.
Przepis na pierożki z Roztocza
Składniki na ciasto na pierożki:
- 500 g mąki pszennej typu 450
- 80 g masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na farsz z soczewicy:
- 500 g soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz z kaszy:
- 360 g kaszy gryczanej palonej
- 250 g twarogu półtłustego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek i sezam do posypania przed pieczeniem.
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie farsz z soczewicy: zalejcie wodą tak, by była całkowicie przykryta, dodajcie pół łyżeczki soli i gotujcie do miękkości (ok. 20 minut). W międzyczasie posiekajcie cebulę w kostkę o przesmażcie ją na oleju, aż się zrumieni. Połączcie cebulę z ugotowaną soczewicą i rozgniećcie widelcem lub zblendujcie. Doprawcie solą i pieprzem, wymieszajcie.
- Zróbcie farsz z kaszy: zagotujcie 1 litr wody z 1 łyżeczką soli. Do gotującej się wody dodajcie 2 szklanki suchej kaszy gryczanej. Gotujcie, aż kasza całkowicie wchłonie wodę i wystudźcie. Przełóżcie twaróg do miski, rozgniećcie i połączcie z kaszą. Doprawcie solą i pieprzem, dokładnie wymieszajcie.
- Zróbcie ciasto drożdżowe: roztopcie masło i wystudźcie. Do miski wkruszcie drożdże, dodajcie cukier i 2-3 łyżki mąki pszennej. Zalejcie ciepłym mlekiem. Wymieszajcie na gładką masę bez grudek i odłóżcie na ok. 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Przesiejcie do miski resztę mąki i wbijcie 1 jajko. Dodajcie sól i wlejcie pracujący rozczyn. Zacznijcie zagniatać ciasto, w trakcie dodając po trochu roztopione masło. Gotowe ciasto powinno odchodzić od miski i dłoni. Przykryjcie ciasto ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
- Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blat oprószony mąką i rozwałkujcie na płat o grubości ok. 4 mm. Za pomocą szklanki wykrójcie placuszki. Każdy nadziejcie porcją nadzienia, zlepcie brzegi i uformujcie okrągłe bułeczki.
- Wyłóżcie pierożki roztoczańskie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odłóżcie do wyrośnięcia na 20 minut.
- Posmarujcie bułeczki żółtkiem i posypcie sezamem.
- Pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut, do zrumienienia.
Komentarze