Słodkie bułki drożdżowe z budyniem, owocami sezonowymi i kruszonką

4.5 (202 ocen)

  • 2 godz.

Często je robię, zmieniając jedynie dodatki: z owocami sezonowymi, z różnymi przyprawami, z różnymi smakami budyniu. Bułeczki można spokojnie wyrobić wieczorem, a upiec rano - będzie gotowe śniadanko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 12-14 dużych bułek (jak moje) lub większą ilość małych.

    Na bułki:

    500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być zwykła)
    1/2 kostki masła (100 g)
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka (250 ml)
    szczypta soli
    drożdże: świeżych ok. 40 g lub 1 paczka suchych


    Na budyń:
    Zamiast poniższych składników - jeśli ktoś obawia się robić taki "domowy budyń" - chociaż nic w tym trudnego - można użyć gotowego budyniu "z paczki" - trzeba go rozrobić wg przepisu na opakowaniu, a po ostudzeniu dodać do niego 1 całe jajko + 1 żółtko i zmiksować. Plusem tutaj jest wybór dowolnego smaku budyniu. Wypróbowane :)

    1 i 1/2 szklanki mleka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki ekstraktu lub syropu z wanilii, może też być 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
    1 jajko całe + 1 żółtko


    Na kruszonkę (wychodzi dużo, ale ja lubię...):

    1/2 kostki miękkiego masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej


    Ponadto: owoce sezonowe + 1 białko (zostanie nam z jajka na budyń)
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Słodkie bułki drożdżowe z budyniem, owocami sezonowymi i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto na bułki:
    Mąkę na bułki przesiać do miski, zrobić w niej dołek. Zrobić zaczyn z drożdży: 2/3 mleka podgrzać, wsypać łyżeczkę cukru i wymieszać, wlać do dołka z mąką, a następnie wkruszyć tam drożdże i wymieszać mleko i drożdże palcami. Po wierzchu posypać odrobiną mąki i zostawić na ok. 15 minut, aż rozczyn urośnie. Pozostałe mleko podgrzać, dodać do niego masło i rozpuścić je w mleku. Powstały płyn nie może być gorący. Następnie wsypać do miski pozostałe składniki na bułki oraz wlać masło z mlekiem, wyrobić wszystko ręką i pozostawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości (w ciepłym miejscu, pod przykryciem z bawełnianej szmatki). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić je na części (w zależności od tego jak duże bułki chcecie), z każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i zrobić w niej dziurę/dołek na nadzienie.
  • 2. Gotujemy budyń:
    Najlepiej jest zrobić go, gdy ciasto rośnie (w ciągu tej 1 godziny), ponieważ musi ostygnąć przed nałożeniem go na bułki. W 1 szklance mleka rozpuścić cukier oraz ekstrakt/cukier waniliowy, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać lub zmiksować z jajkami i mąkami, a następnie wlać do zagotowanego mleka. Wszystko jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając.
    Po ostudzeniu masę budyniową przełożyć do dołków w bułkach i bułki zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia (ja zostawiam pod przykryciem).
  • 3. Przygotowujemy kruszonkę:
    Mąkę i cukier wysypujemy na stolnicę lub blat, dodajemy miękkie masło lub margarynę i zagniatamy jedną ręką, łącząc składniki w taki sposób, jak byśmy chcieli coś kruszyć. Kruszonkę możemy zrobić drobniejszą lub grubszą - naprawdę nie wymaga to żadnej wprawy i trwa jakieś 3 minuty...
  • 4. Kończymy:
    Wyrośnięte bułki z budyniem posmarować białkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (boki bułek). Na budyń poukładać owoce (u mnie czarne porzeczki), a wierzch posypać kruszonką. Bułki piec bez termoobiegu w piekarniku rozgrzanym do 180'C (w oryginalnym przepisie jest 190'C ale ja mam bardzo stary i mocny piekarnik) przez 15 min (opcja dół) + 5 min (opcja góra-dół).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować