Wśród słodkości karnawałowych w domu rodzinnym zawsze wspominamy te, które najbardziej zapadły nam w pamięć. Bułeczki pączkowe to nasz hit dzieciństwa, do którego miłość w mojej rodzinie zakorzeniła babcia. Babcine bułeczki były bardzo pulchne, a z wierzchu miały skórkę, jak najlepsze pączki. Takie wypieki są bardzo długo świeże, bo nawet przez tydzień możecie je przechowywać w pergaminowej torbie, wyłożonej bawełnianą ściereczką w środku. Od kiedy mam K-mix, wychodzą jeszcze lepsze, niż je zapamiętałam. Ciasto jest tak dobrze wyrobione, że przygotowuję słodkości od razu z podwójnej porcji. Teraz i wy możecie dostać robot Kenwood w bardzo okazyjnej cenie. Promocja trwa tylko do 21.01, dlatego warto się pospieszyć.

Robot kuchenny Kenwood K-mix - perełka wśród planetarnych sprzętów

Odkąd Kenwood K-mix pojawił się w mojej kuchni polubiłam pieczenie jeszcze bardziej. Nie wyobrażam już sobie kupować bułek, chleba czy ciasta drożdżowego. Pierwszym powodem jest zwykle kiepski skład tych sklepowych. Kolejnym jest puszystość domowych wypieków, dzięki mocy wyrabiania ciasta przez ten sprzęt. 1000W to moc, która daje sobie radę nawet z najcięższym kawałkiem masy, nie mówiąc już o ubijaniu śmietany, białek czy sosów. W misie 5l zmieści się pokaźna ilość składników, dlatego też robot najlepiej sprawdzi się u większych rodzin. Miskę ze stali nierdzewnej łatwo się czyści. Możecie ją włożyć także do zmywarki. Mimo swoich licznych funkcji, sprzęt ten nie zajmuje zbyt dużo miejsca, dlatego posiadacze niewielkich kuchni także będą mogli sobie pozwolić na jego użytkowanie.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Przez długi czas wybieraliśmy spośród robotów kuchennych, które są dostępne na rynku. Jeśli mogę polecić, wybierając robot kuchenny, pamiętaj, aby zawsze zapoznać się z jak największą liczbą recenzji na temat danego produktu. Dlatego po dokładnej analizie wybraliśmy tego robota i moim zdaniem stosunek jakości, ceny, wydajności, funkcjonalności tego robota kuchennego jest doskonały.

Robi to, co obiecuje. Ciężkie ciasto drożdżowe robi bez problemów. Bardzo dobrze miesza inne masy, nie ma grudek. Świetnie nadaje się również do ubijania puszystych mas takich jak bita śmietana czy białka jaj.
Kupiłam produkt z rabatem, więc cena jest obecnie bardzo dobra. Wersja metalowa jest cięższa i solidniejsza. Projekt jest bardzo udany. Polecił mi go przyjaciel, który ma dobre doświadczenia z Kenwoodem.

Jak zrobić najlepsze bułeczki pączkowe?

Bułeczki pączkowe to karnawałowy hit mojej babci, którego nic nie przebije. Uwielbiałam jej proste przepisy, które wymagały niewielkiej ilości składników. Dobrej jakości masło, mąka czy mleko - tak mało, a jednocześnie smak przewyższał obecne wyroby z cukierni. Bułeczki pączkowe są niewielkie, ale z powodzeniem można z nich zrobić słodką kanapkę czy drożdżówkę z nadzieniem z konfitury czy powideł. Zawsze pieczemy zgodnie z babcinym przepisem w proporcji: 1 szklanka mąki pszennej tortowej do 2 szklanek mąki chlebowej orkiszowej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 szklanki mąki chlebowej orkiszowej
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotujcie zaczyn drożdżowy.
  2. Drożdże wymieszajcie z łyżeczką cukru i zalejcie letnim mlekiem.
  3. Dodajcie łyżeczkę mąki tortowej.
  4. Odstawcie do wyrośnięcia na około 15 minut.
  5. Po tym, jak pojawi się piana, wlejcie do misy miksera planetarnego.
  6. Dodajcie przesianą mąkę tortową oraz chlebową.
  7. Dosypcie sól.
  8. Włączcie na powolne wyrabianie i stopniowo dolewajcie roztopione i wystudzone masło.
  9. Po około 10 minutach wyjmijcie i przykryjcie ściereczką na godzinne wyrastanie.
  10. Po tym czasie wyrywajcie z ciasta mniejsze kuleczki, które przełożycie do tacy na muffinki.
  11. Odstawcie do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut pod przykryciem.
  12. Pieczcie przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  13. Podawajcie jak pączki z nadzieniem z marmolady lub wytrawnie.