Idealnie soczysta pieczeń to marzenia każdego mięsożercy. Uzyskanie takiego efektu nie jest jednak takie proste. Okazuje się jednak, że potrzebny jest do tego tylko jeden składnik. Co więcej jest on bardzo tani i z pewnością ma go w swojej kuchni każdy z nas. O czym mowa?

Co zrobić żeby mięso było soczyste?

Aby upieczone mięso zachwycało soczystością i delikatną strukturą, przed wstawieniem do piekarnika, wystarczy położyć na nim kostki lodu. Taki zimny okład wyrównuje temperaturę we wnętrzu mięsa i na jego wewnętrznej części. Dzięki temu, zanim środek się upiecze, skórka skórka nie zdąży jeszcze wyschnąć i w efekcie pieczeń wychodzi idealnie miękka i wilgotna w każdym kawałku.

Do jakich mięs dodawać lód?

Ta metoda szczególnie dobrze sprawdza się do drobiu pieczonego w całości, czyli tuszki z kurczaka, kaczki czy indyka. Warto ją jednak wykorzystywać także do mięs z rusztu. Wystarczy ułożyć na grillu kawałki zamarynowanej karkówki czy boczku i ułożyć na nich lodowe kostki. Ten patent doskonale działa także na domowe burgery. Grube kotlety często pięknie złocą się na zewnątrz, a w środku pozostają niedopieczone, dlatego kostka lodu pomoże wyrównać poziom ich wysmażenia. W tym przypadku lód najlepiej jest wcisnąć w sam środek krążka z mielonego mięsa. środku. 

Choć metoda ta może wydawać się dziwna, okazuje się zadziwiająco skuteczna. Przetestowało ją wielu kucharzy, w tym szef Justin Wangler z Kendall-Jackson Wine Centre. Zrobił on eksperyment, piekąc pierś z indyka z lodem i bez jego dodatku. Rezultat był zauważalny gołym okiem, gdyż kawałek obłożony lodem przed pieczeniem, rzeczywiście był znacznie bardziej soczysty od tego, przygotowanego klasycznie.