karkówka z grilla

0 (0 ocen)

Sezon grillowy zaczął się na dobre :) Moim ulubionym mięskiem, które przyrządzam na grillu jest oczywiście karkówka. Krucha, pachnąca i smaczna. Leżakująca minimum 24 godziny w aromatycznej marynacie , szlachetnieje . Grillowana na świeżym powietrzu smakuje najlepiej. Tak przyrządzoną karkówkę poda

Składniki:

  • Przygotowanie karkówki :
    70 dkg ładnej karkówki
    1 łyżeczka soli

    składniki na marynatę :
    1 łyżka miodu
    1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjska
    1/2 szklanka oleju
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/5 łyżeczki ostrej papryki ew. chilli
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/4 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki octu balsamicznego

Karkówka z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak przyrządzić dobrą karkówkę

    Mięso płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry grubości ok 1 cm.
    Jeżeli karkówka jest tłusta możemy odkroić -ile się da- kawałki tłuszczu . Plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięs, nacieramy solą i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub szklanej/ceramicznej miski. Składniki na marynatę mieszamy w kubeczku , polewamy karkówkę i mieszamy tak aby każdy plaster był pokryty marynatą. Naczynie/miskę przykrywamy np folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podczas marynowania możemy 2-3 razy przemieszać mięso.
    Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu ok 5-7 minut z każdej strony.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy