Czy wiecie co zrobić, by ulubione kotlety schabowe smakowały jeszcze lepiej? Kluczowa jest panierka - musi być smaczna i chrupiąca. W końcu nie ma nic gorszego, niż rozmokła i nieapetycznie wyglądająca panierka na mięsie. By zapewnić jej chrupkość, pomoże dodanie do kotletów pewnego składnika. 

Co zrobić, żeby panierka do kotletów była chrupiąca?

Sposobem na osiągnięcie przyjemnie chrupiącej panierki jest dodanie do niej wody gazowanej na etapie panierowania kotletów. Wystarczy, że do roztrzepanego jajka dodacie odrobinę wody gazowanej, wymieszacie i gotowe! Sprawi ona, że kotlety wyjdą lżejsze i bardziej delikatne. 

Przepis na kotlety schabowe w chrupiącej panierce

Do przygotowania tak chrupiących kotletów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma schabu (z takiej ilości wyjdą ok. 4 grubsze kotlety)
  • ¼ szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • mleko
  • bułka tarta
  • kilka łyżek mąki
  • 100 g smalcu
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie na kotlety.
  2. Doprawcie mięso z obu stron solą i pieprzem.
  3. Każdy kotlet zawińcie w folię spożywczą i rozbijcie za pomocą tłuczka.
  4. Następnie przełóżcie kotlety do miski lub innego naczynia i zalejcie je mlekiem. Odstawcie na kilka godzin lub na całą noc (im dłużej, tym lepiej - mięso nabierze miękkości i kruchości).
  5. Około godzinę przed smażeniem wyjmijcie kotlety w mleku z lodówki i odsączcie na ręcznikach papierowych z płynu, a następnie natrzyjcie je odrobiną oleju.  
  6. Przygotujcie sobie 3 głębokie talerze. Do pierwszego wbijcie jedno jajko, wlejcie wodę gazowaną i roztrzepcie widelcem. Do drugiego wsypcie bułkę tartą, a do trzeciego mąkę.
  7. Rozgrzejcie smalec na patelni i panierujcie kotlety w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Od razu po opanierowaniu wrzucajcie na patelnię, żeby kotlety nie wyschły. 
  8. Smażcie z obu stron na złoty kolor. 

I gotowe! Po usmażeniu odłóżcie kotlety na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.