Kuchnia grecka to jedna z najbardziej popularnych i najbardziej cenionych kuchni świata. Powód? Lekkość i oryginalność smaku. Kuchnia grecka jest kuchnią prostą, czerpie głównie z tego, co Grecy mają pod ręką. Fundamentem greckiej kuchni jest oliwa z oliwek. Używa się jej nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Szczególnie w starożytnej Grecji nacierano nią włosy i ciało po kąpieli. Obecnie używa się jej prawie do wszystkich greckich dań. Służy do smażenia, dodaje się ją do sałatek oraz jako składnik wielu sosów. Wbrew pozorom, oliwa jest bardzo lekkostrawnym dodatkiem. Ciekawostką jest to, że Grecy nie podają dań gorących. Wszystkie potrawy są lekko ciepłe, bo jak twierdzą Grecy, tylko w ten sposób można podkreślić naturalny smak potrawy. Na pewno wiele z nas próbowało sałatki greckiej, ouzo, sera feta. Wypróbujcie przepisów z kuchni greckiej przygotowanych przez Grumko i Sblister.

 

bakłażany nadziewane mięsem

ciasto jogurtowe

cukiniowe zraziki

kalafior z pomidorami

makaron z wyspy Rodos

zupa rybna z sosem jajeczno-cytrynowym

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.