Jeśli kupiliście za dużo truskawek i zdążyły już lekko „sflaczeć”, to najlepsze owoce na dżem lub kompot z truskawek. Do takiego napoju wykorzystajcie wszystkie zbyt dojrzałe i rozmiękłe truskawki. Co więcej, dzięki temu możecie zmniejszyć ilość cukru, gdyż dojrzałe owoce oddadzą kompotowi całą swoją słodycz. 

Kompot z truskawek - dzięki tym trikom wyjdzie wam jeszcze lepszy

Zacznijmy od podstaw. Jak zrobić dobry kompot? Gdy gotujecie napój z truskawek bez dodatków, najpierw doprowadźcie do wrzenia wodę z cukrem, a następnie zestawcie z ognia i natychmiast wrzućcie truskawki. Nakryjcie garnek pokrywką i trzymajcie przez ok. 5-7 minut. Dzięki temu truskawki się zaparzą, oddadzą smak wodzie, ale nie skapcieją i pozostaną jędrne oraz nie stracą koloru. 

Z kolei jeżeli chcecie zrobić kompot z truskawkami i rabarbarem lub innymi twardymi owocami, najpierw podgotujcie twarde owoce w wodzie z cukrem przez kilkanaście minut. Potem postępujcie jak w pierwszym przypadku - dodajcie kawałki truskawek, zestawcie z ognia gotujący się kompot i zaparzcie razem pod przykrywką wszystkie owoce. Wystudźcie powoli - stygnąc, napój jeszcze lepiej „naciągnie” smakiem. 

Co dodać do kompotu z truskawek?

Każda doświadczona gospodyni powiem wam, że kompot z truskawek bardzo lubi towarzystwo kwaśniejszych owoców. To właśnie dlatego truskawki tworzą tak zgrany duet z rabarbarem lub czarną porzeczką i wiśniami. Nie każdy jednak wie, że oprócz soku z cytryny, warto dodać też jej skórkę, aby w ciekawy sposób przełamać słodycz kompotu. To samo połączenie sprawdzi się również w innych przetworach, w tym w dżemach. Pamiętajcie jednak, aby nie ścierać białej warstwy cytrusów tuż pod skórką - jest gorzka i może popsuć smak kompotu.

Jak zrobić kompot z truskawek? Przepis

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 kg truskawek
  • 3 cytryny lub limonki
  • 1 szklanka cukru

Opcjonalnie, do podania: kilka gałązek świeżej mięty i kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Wyparzcie 2 cytryny i zetrzyjcie z nich skórkę na grubych oczkach tarki lub obieraczką do warzyw.
  2. Z 2 cytryn wyciśnijcie sok i odstawcie na bok. Trzecią pokrójcie w plastry.
  3. Zagotujcie wodę i wrzućcie do niej skórki z cytrusów.
  4. Gotujcie przez ok. 15-20 minut.
  5. W międzyczasie obierzcie truskawki z szypułek i pokrójcie je na pół. 
  6. Dodajcie do wody truskawki i cukier, wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez 5 minut.*
  7. Zestawcie kompot z ognia. Nakryjcie garnek pokrywką, zostawcie niewielką szczelinę. Poczekajcie, aż kompot naturalnie się wystudzi. 
  8. Do letniego napoju dodajcie sok wyciśnięty z cytrusów.
  9. Wystudzony kompot z truskawek przelejcie do dzbanka. Możecie go odcedzić, ale nie jest to niezbędne.
  10. Wystudzony kompot podawajcie z krążkami cytryn lub limonek, lodem i świeżą miętą.

*Możecie też w tym momencie natychmiast zestawić garnek z ognia i nakryć go pokrywką. Truskawki w ciągu 5 minut zaparzą się we wrzątku. Dzięki temu pozostaną one jędrne i smaczne. Potem odkryjcie lekko pokrywkę. Niech kompot ostygnie we własnym tempie. Ostudzony możecie przelać do dzbanka, dodać do niego kostki lodu, miętę i schłodzić dodatkowo w lodówce.